![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gyógyító, isteni finom maceszgombócleves - A zsidó konyha kedvence
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A marha- vagy tyúkhúsleves a hétvégi, főleg a vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása. Nemcsak felmelegít és kellemesen laktat, hanem sokak szerint igazi gyógyszer is, főleg felső-légúti betegségeknél vetik be kiegészítő terápiaként.
Gyógyító maceszgombócleves
A csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit: valóban sokaknál hozhat gyors javulást egy tányér gőzölgő leves. Az összetevői, a zöldségek sok vitamint és antioxidánst tartalmaznak, segítenek feltölteni a télen lemerült készleteket.
Maceszgombóc, mint levesbetét
A húslevesbe a cérnametélten kívül számos levesbetét kerülhet. Az egyik ilyen a maceszgombóc, amely a családban óriási kedvenc, anyósom rendszeresen főzi. Van aki a kisebb, keményebb gombócokra esküszik, van aki a nagyobbakat és puhábbakat szereti. Nekem ez kicsit hasonlít a túrógombóc problematikájára. Én otthon sok kicsit csinálok, de étteremben általában egy nagyot szoktam kapni.
A másik vízválasztó a petrezselyem vagy a gyömbér kérdése, anyósom előbbivel, én utóbbival készítem. Maceszlisztet és maceszt ma már a legtöbb szupermarketben lehet kapni, de a bioboltok kínálatában is megtalálható.
A maceszgombócleves titka
A maceszgombócleves a zsidó konyha egyik ismert étele. Nálunk szinte minden hétvégén kerül az asztalra, de hagyományosan Pészahkor eszik, amikor tilos mindenfajta kovászos étel fogyasztása. A leves marha- vagy tyúkhúsból lesz a legízletesebb. A titka, hogy sokáig, lassú tűzön kell főzni, hogy összeérjenek az ízek, majd ebbe teszik és ebben főzik ki a maceszgombócot. A húsleves receptjét itt találjátok.
Maceszgombócleves
![maceszgombóc leves650x433](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291009/29100969_dc0c1f56d708a8cb6397601a6592aafb_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 darab tojás
- 4 evőkanál libazsír
- 12 dekagramm maceszliszt
- 2 darab maceszlap
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál gyömbér (friss, reszelt)
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés:
A masszából formázzunk gombócokat, majd tegyük a mélyhűtőbe egy napra.
Másnap vegyük elő, és még fagyottan sós vízben vagy a húsleves levében főzzük ki. Nagyjából 20 perc alatt fő meg, de érdemes egyet szétvágni, hogy biztosan kész van-e.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!