Sima vagy légkeveréses sütő? Melyik ételt milyen fokozaton érdemes sütni?

sütő cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amikor nem emelkedik fel a piskóta vagy száraz lesz a sütemény, sokszor nem a recept a hibás, hanem a sütő, nem mindegy, hogy hagyományos vagy légkeveréses fokozatra állítod.

Ma már a legtöbb háztartásban található sütőn minimum kétféle funkcióból választhatsz, hagyományos vagy légkeveréses beállítást alkalmazhatsz. Arról, hogy mikor érdemes a légkeveréses funkciót alkalmazni, itt olvashatsz

A hagyományos sütőben a hőt egy alsó vagy egy felső (vagy alsó/felső) fűtőelem szolgáltatja, a légkeveréses sütő belsejében pedig egy ventilátor van, amely a forró levegőt keringeti. Ettől egyenletesebben sül benne az étel. Légkeveréses sütésnél a receptben megadott sütési hőmérsékletnél 20 fokkal kevesebbel süss, hiszen ahogy a ventilátor forgatja a meleg levegőt, a sütemények is gyorsabban készülnek el. 

Hagyományos alsó és felső sütés

A legtöbb elektromos sütőben az ételt sütheted csak alul vagy csak felül, de egyszerre is bekapcsolhatod ezt a két funkciót. Érdemes mindkettőt bekapcsolni, hogy egyenletesen készüljön el az étel, hisz úgy a belseje sem marad nyers és az alja és a teteje is szépen megsül. A felső sütést akkor érdemes alkalmazni, ha azt szeretnéd, hogy az étel teteje szép piros legyen. 

sütőben sütés álló

Légkeveréses sütés

A légkeveréses sütés nagy előnye, hogy egy időben süthetsz süteményt és valamilyen húsételt, biztos, nem fogják átvenni egymás illatát. Akkor is hasznos lehet légkeveréssel sütni, ha sok mindent teszel a tepsibe, mert a folyamatosan mozgó levegő mindenhol átjárja az ételt, így az biztosan sehol sem marad nyers.

A légkeveréses sütők ráadásul kevesebb áramot is fogyasztanak, mint a hagyományosak. Miután alacsonyabb hőfokon sülnek az ételek, kevesebb vitamin és ásványi anyag enyészik el, így egészségesebb fogásokat tálalhatsz. A süteményeket mégis alsó-felső funkcióval süsd, mert a légkeverés kiszárítja őket, a piskóta is megreped.

kenyérsütés álló

Mit süss a sima és mit a légkeveréses sütőben?

A sima sütőben olyan ételek készüljenek, amelyeknek finomabban, óvatosabban kel sülniük, ilyenek a kelt tészták, mint a pizza, a focaccia vagy bármilyen kenyérféle. A sütemények közül a fent említett piskóta vagy muffin is inkább ezen a módon készüljön.

A légkeveréses sütőben gyorsabban elkészül minden, viszont a folyamatosan áramló forró levegő kiszárítja az ételeket. Vannak olyan fogások, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha a tetejük jobban megpirul, ilyen a lasagne, a sült hús vagy a gratin is. 

lasagne álló ok

Fontos a megfelelő hőmérséklet

A sima és a légkeveréses sütőkben más hőmérsékleten kell sütni az ételeket, vagyis az előbbinél 20 fokkal magasabbra kell venni a hőfokot, mint a légkeverésesben. Ha a sütőd nem tud légkeveréses funkciót, de a receptben az van megadva, akkor egyszerűen csak vedd feljebb a megadott hőmérsékletet 20 Celsius-fokkal és süsd ugyanannyi ideig. Természetesen fordított esetben is eljárhatsz így, a légkeverésnél csak vedd lejjebb 20 fokkal a receptben megadott hőmérsékletet. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon