Meg tud romlani a liszt? Attól függ, milyen fajta és hogyan tárolod

liszt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bizonyos időközönként nemcsak a hűtőszekrényed, hanem a kamrád tartalmát is érdemes ellenőrizned, hiszen a ritkábban használt élelmiszereket nem biztos, hogy fel tudod még használni.

Biztosan neked is tele van a kamrád olyan alapanyagokkal, amelyeknek egy részéből rendszeresen készítesz valamit, a többiből meg talán néhányszor sütöttél vagy főztél, de ritkábban veszed elő. Érdemes ellenőrizned, hogy biztosan jó helyen tárolod-e ezeket az élelmiszereket. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy melyeket tegyél nyugodtan a kamrába, illetve melyek azok, amelyeknek a hűtőben a helyük. Itt pedig elolvashatod, hogy a hűtődben hogyan érdemes tárolnod az ételeket, hogy sokáig frissek maradjanak. 

Azt sem árt tudni, hogy a lejárati és a minőségmegőrzési idő nem ugyanaz. A minőségét megőrzi jelzés arra vonatkozik, hogy ugyan lejárat után nem feltétlen romlik meg az étel, de a minősége változhat. Amire oda kell figyelni, az a fogyaszthatóságra utaló jelzés, ha ezt is túlléped, akkor már okozhat egészségügyi problémát az étel elfogyasztása. Ennek ellenére vannak olyan élelmiszerek, amelyek szinte sosem romlanak meg, ezekről itt olvashatsz, ezek pedig biztonsággal fogyaszthatók a lejárat után is. Ezeket az ételeket viszont azonnal dobd ki, ha elmúlt a feltüntetett időpont. Na, de mi a helyzet az olyan alapanyagokkal, mint a liszt? Megromolhatnak vagy felhalmozhatsz belőle készleteket a kamrádban?

liszt álló ok

Liszt biztos van otthon

Még ha nem is sütsz rendszeresen, akkor is biztosan tartasz otthon lisztet, hiszen a süteményeken kívül többek között húsok és zöldségek panírozásához, valamint sűrítéshez is használhatod. A liszt sokáig eláll, de meg tud romlani. Szobahőmérsékleten 3-8 hónapig biztosan eltartható, de ha jól tárolod, akkor ezt az időtartamot is jelentősen meghosszabbíthatod. Fagyasztóban akár egy évvel tovább eláll a liszt, főleg, ha még arra is ügyelsz, hogy légmentesen záródó edényben tartsd, hogy még a szagokat is kiszűrd. Ha már csak a hűtődben tartod, azzal is meghosszabbítod az élettartamát.

liszttel dagasztás álló

Nem minden fajta őrzi meg egyformán a minőségét

Bizonyos lisztfajták könnyebben és hamarabb romlanak meg. A búzaliszt eltarthatósági ideje a feldolgozás módja miatt a leghosszabb. A teljes kiőrlésű és a maglisztek az olajtartalmuknál fogva könnyebben avasodnak és gyorsabban romlanak meg, mint a feldolgozott fajták, a nedvességtartalmuk miatt hamarabb mennek tönkre, ezért ezeket a liszteket mindenképpen tartsd légmentesen záródó edényben. Ha nedves lesz, akkor gyorsan megpenészedik, ezért csak teljesen száraz kanállal nyúlj bele.

búzaliszt belső

Írd rá, hogy mikor vásároltad

Fontos, hogy írd rá a lisztre, mikor vetted, de ha esetleg ezt elfelejtetted, hogyan állapíthatod meg, hogyha esetleg már nem megfelelő? Ha fogalmad sincs, mikori, akkor felhasználás előtt szagold meg. Nézd meg, hogy nem látsz-e rajta penészfoltokat, nincs-e benne esetleg bogár. A lisztnek nincs jellegzetes illata, de ha megromlott, akkor savanyú szagot fogsz érezni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük