Hogyan a legjobb felhasználni a madársalátát? Nemcsak mutatós, hanem vitaminban is gazdag
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A saláták igazán sokoldalúan felhasználható növények, önmagukban fogyasztva, de köretként is tökéletesen megállják a helyüket.
Egész évben, de főleg a téli, tavasz eleji vitaminhiányos időszakban fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk, hogy egészséges ételeket ehessünk. A saláta tökéletes választás, ráadásul még az alakunknak is jót tesz.
Ki mondta, hogy salátát csak nyáron lehet enni? Az egyik legfinomabb és egész évben kapható zöldség a madársaláta, más néven a galambbegysaláta.
A madársaláta jellemzői
A madársalátát a jellegzetes ovális, sötétzöld leveleiről ismerhetjük fel, amelyek csokrokban ülnek a száron. Ha megkóstoljuk, diós ízt fogunk érezni. A vitaminkoncentrációja nyáron a legnagyobb, de egész évben érdemes fogyasztani.
Azt gondolhatnánk, hogy különleges növény, de pont ellenkezőleg, igénytelen, fagytűrő fajta. Nem csak a gazdagok eledele volt, nemzetközi szinten akkor lett népszerű, amikor XVI. Lajos udvari szakácsa beemelte az elismert ételek közé. A madársaláta Magyarországon a Budai-hegységben található vadon, de a legtöbb Franciaországban terem.
A madársaláta egészségügyi hatása
A madársaláta nem csak szép, vitamindús zöldség is egyben, ezért is érdemes télen sokat fogyasztani belőle. Gazdag béta-karotinban, ami a napfényben szegény téli hónapokban óriási segítség a szervezetünknek, segít a fáradtság és a kimerültség leküzdésében. Sok C-vitamin van benne, ami szintén fontos a vitaminhiányos hideg hónapokban. Folsavtartalma révén segíti a stressz leküzdését és a jó alvást, de vastartalma is magas. A madársaláta alacsony kalóriatartalmának hála támogatja a diétát, több mint 90 százalékos víztartalma remekül hidratálja a szervezetet.
Felhasználása
Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy roppanós, élénkzöld levelű növényeket vegyünk. Télen a levelek sötétebbek, nyáron világosabbak, de semmiképpen ne vásároljuk meg, ha sárgák. Vásárlás után, felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, és arra ügyeljünk, hogy hűtőszekrényben maximum 1-2 napig áll el. A madársalátában az a jó, hogy nemcsak klasszikus salátákhoz, hanem például rizottókhoz vagy tojásos ételekhez is felhasználható. Tudni kell, hogy a vitamintartalmának nagy része a főzés hatására elvész. Ha salátát készítünk, a madársalátát tegyük utoljára a tálba, citromlével és olajjal ízesítsük.
Fotó: Getty Images