Meddig tart ledolgozni egy kocka csokit? Meg fogsz döbbenni az eredménytől

csokika cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bezártság vagy más megváltozott élethelyzet miatt a szokásaink is változnak, például unalmunkban vagy rosszkedvünkben az evésbe, pontosabban a nassolásba menekülünk.

A napközben bekapkodott édességek, sütemények és egyéb felesleges kalóriákból származó kilók szép lassan, szinte észrevétlenül rakódnak ránk, és ha ezt még mozgásszegény életmód is kíséri, akkor bizony hamar jóval többet fog mutatni a mérleg a kívánatosnál. Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy nyugodtan ehetnek csokoládét, ha utána kocognak 20 percet, a feleslegesen bevitt kalóriák is eltűnnek.

Pedig sajnos nem ez a helyzet, mert a csokoládé és a többi édesség rendkívül kalóriadús,  ráadásul úgynevezett üres kalóriákkal vannak tele, vagyis tápértékük, vitamin- és rosttartalmuk szinte nincs, viszont hízunk tőlük. A csokoládétól ideig óráig boldogabbnak érezhetjük magunkat, és az édesszájúak örülhetnek az élvezetnek, de sajnos az alakunk nem lesz tőle jobb. 

A csokievés nem marad büntetlenül

Egy szelet sima tejcsokoládé, például egy Balaton szelet körülbelül 230 kalóriát tartalmaz. Ha egy egészet befaltunk belőle és le is akarjuk dolgozni, akkor készíthetjük a futócipőnket. Ezt a mennyiséget 30 perc futással vagy 50 perc intenzív sétával dolgozhatjuk le.

De nem csak az édességek hizlalnak. Ha víz helyett üdítőitalt fogyasztunk, annak is ára van. Egy doboz üdítő körülbelül 140 kalória bevitelt jelent. Ha nem akarjuk, hogy kilók formájában rakódjon ránk, akkor, miután megittuk, 15 percig kell intenzíven ugrógyakorlatokat végeznünk.

És mi a helyzet azzal a finom házi csokichipses keksszel, ami napközben csak úgy lecsúszott? Egy darab nem tűnik soknak, mégis körülbelül 78 extra kalória, ami azt jelenti, hogy minden egyes sütemény után 7 percig kellene ugrókötelezni.

Az áfonyás muffin ugyan kicsit egészségesebbnek hangzik a gyümölcsök miatt. Sajnos kalória szempontjából nem járunk jobban - egy muffin elfogyasztása után szintén 30 perc futás lehet a jutalmunk. 

csoki bor belső

Az alkohol is hizlal

Az olyan élvezetek is, mint az alkohol, szigorúan beleszámítanak a napi kalóriabevitelbe. Ha rendszeresen megiszunk egy pohár vörösbort, azzal alapvetően nincs semmi baj, de ne feledjük, hogy 125 kalóriát veszünk magunkhoz, amiért 20 percet kell jógáznunk. Ugyanez, sőt, rosszabb a helyzet egy korsó sörrel. Ha megittuk, 180 kalóriával leszünk gazdagabbak, ami után 18 percig kellene futnunk vagy 40 percig ütemesen gyalogolnunk. Jó hír viszont, hogy egy pohár száraz pezsgő csupán 100 kalória. 

Lényeg az egyensúly

Most már tudjuk, hogy mindegy egyes nassolás után mennyit kellene sportolnunk, hogy legalább ne hízzunk tőle. Ne feledjük, hogy az elégetett kalóriák száma függ az edzés intenzitásától is, így ezek csak irányszámok. Bármennyire is unalomig ismert, a lényeg, hogy a bevitt kalóriamennyiség ne legyen jóval több, mint az elégetett. Néha persze belefér az édesség, de törekedjünk az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre és a rendszeres testmozgásra. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük