Mi a különbség a zöldborsó és a cukorborsó között? Nem mindegy, melyiket veszed

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kezdetét vette a friss zöldborsószezon. A piacon egyre több és több standon bukkannak fel a kis zöld hüvelyesek, a nénik pedig szorgosan bontogatnak az asztal alatt a lusta vagy éppen túl elfoglalt vásárlóközönség legnagyobb örömére.

Már-már idilli ez a kép. És valóban, a frissen szedett zöldborsónál nincs finomabb. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bár tudjuk, hogy a portéka a klasszikus kerti zöldborsó, a reklám helye mást üzen. Cukorborsót tessék aranyom.

Az egy dolog, hogy a finom, zsenge, tavaszi zöldborsó édes, de mégsem cukorborsó. Nem tragédia, hogy így promózzák az árut, de a rend kedvéért reklámmenedzserré avanzsálok és javaslatot teszek, hogy ne legyen félrevezető a hirdetmény. Itt a zsenge tavaszi zöldborsó! Édes, mint a cukor.

zoldborso1

Mi a különbség?

A cukorborsó ugyanis egy másfajta szerzet. Bár botanikailag ugyanabba a fajba tartozik, mint a közönséges zöldborsó, a kettő mégsem ugyanaz. A legjellegzetesebb különbség a kettő között az, hogy míg a zöldborsó esetén csak a magokat, azaz a borsószemeket fogyasztjuk, addig a cukorborsó egészben megehető, a hüvely fala és a benne lévő apró szemek is. Ami azt jelenti, hogy nem kell a pucolással bajlódni.

Bár megmondom őszintén, én mindig szerettem borsót bontani. Gyerekkoromban nyaranta a nagymamám teraszán fejtettük a saját zöldborsót, ő sztorizgatott, én pedig hallgattam, és már kész is voltunk.

zoldborso2

Mindennek megvan tehát a maga szépsége. A pucolós borsó mentségére legyen mondva, hogy szezonjában könnyen beszerezhető, míg a rokona, a cukorborsó ritka, mint a fehér holló. Pedig mindig lestem a piacon, eddig mindhiába. Az ázsiai konyha kedvelt alapanyaga a cukorborsó, állítólag remek főzeléknek, levesnek, de akár párolva köretnek is. Ha sikerül beszereznem, hozok is majd valami jó kis receptet.

Addig is a jó öreg kerti zöldborsó izgalmas felhasználását illetően néhány korábbi receptünkből lehet csemegézni.

Zöldborsó-krémleves fetával és citrommal

Sajtkrémes-zöldborsós penne baconnel

Klasszikus zöldborsófőzelék

Erdélyi-olasz fúziós zöldborsófőzelék

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon