Mi az a macesz? A kovásztalan kenyér, amit szeretni is lehet

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pészah, vagyis a kovásztalan kenyér ünnepén a zsidóság egyiptomi kivonulását ünneplik. Az ünnep 8 napig tart, idén április 19-27-ig. Ez az ünnep azért különleges, mert ilyenkor egy hétig tilos mindenfajta kovászos ételt fogyasztani, tilos a kenyér, péksütemények, a tésztafélék és minden liszttel készült étel fogyasztása. 

Akkor mit lehet enni? Kovásztalan kenyeret, vagyis maceszt. Ennek az az oka, hogy a zsidók egyiptomi kivonulásakor csak nagyon rövid idejük volt kenyeret sütni, és az nem tudott megkelni. Azért, hogy ne felejtsék el, ezen az ünnepen kizárólag maceszt lehet enni, hogy emlékezzenek erre az ínséges időszakra.

Az első nap - Izraelen kívül az első két nap - estéjén tartják a Széder esti vacsorát, mely az ünnep legfontosabb eleme. Az este célja, hogy a családfő elmesélje gyermekeinek az egyiptomi megszabadulás történetét. Az ünnepi asztal egyik fő étke a macesz. 

Mi a macesz?

A macesz búzalisztből és víz keverékéből készült vékony, ropogós kenyér. Ennyi és nem több. Ahhoz, hogy a tésztája kóser legyen, pontosan 18 perc alatt kell bekeverni és kisütni. Ez azért van, mert a rabbik úgy állapították meg, hogy ennyi idő alatt nem indulnak be a kenyér megkeléséhez szükséges erjedési folyamatok.

Régen a maceszt kézzel gyúrták, az első gépet Isaac Singer találta fel 1838-ban. Az amerikai Manischewitz család 1912 óta gyárt géppel maceszt. 

Ma már a gluténérzékenyeknek sem kell aggódniuk, létezik gluténmentes változat is, sőt, teljes kiőrlésű is. 

macesz

Hogyan fogyasszuk?

A maceszt nemcsak önmagában lehet fogyasztani, hanem különféle ételek alapanyaga is. Liszt is készül belőle, amelyből süteményeket lehet készíteni, de ez az egyik összetevője a maceszgombócnak is, amely talán a legismertebb zsidó ételek egyike. A belőle készült lisztből áll a macesztorta is, amely gyakorlatilag egy piskóta csokoládékrémmel megtöltve. A macesz ezen kívül finom tojásrántottába sütve, de szendvicsalapnak is tökéletes. Az én személyes kedvencem a tejeskávéba tördelt darabkái, amit megpuhulva kanalazok ki, a gyerekeim viszont a csokoládéba mártott változatnak nem tudnak ellenállni. 

A macesz, bármilyen hihetetlen, egyáltalán nem diétás, hiszen ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a kenyér, csak éppen adalékanyagok nélkül. 

Pészah ünnepének 8 napja alatt a leleményesség határtalan, szívesen fogadunk egyéb ötleteket is a felhasználására. 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük