A forró, olvadt sajt a legzordabb téli estéket is felmelegíti - A raclette ilyenkor szinte kötelező

raclette cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha meg kéne neveznem azt az ételt, amiről nem tudnék lemondani, a sajtra esne a választásom. Nyersen, sütve, rántva, mindenhogyan szeretem.

Az igazi kedvencem az olvadós, nyúlós sült sajt, ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban. Egy időben rántva is imádtam, de úgy rengeteg zsiradékot szív magába, így inkább nem ezt a formáját választom. Szerencsére bunda nélkül is át tudjuk élni ezt az élményt, nem máshogy, mint raclette segítségével. 

Svájci gyökerek

A raclette, ahogy a fondue is, Svájcból származik. A hegyekben a szüret idején már elég hideg volt, és a dolgozók szívesen ettek valami meleg és laktató ételt. Sajtért nem kellett messzire menni, így a munkások tüzet raktak, a sajtot feltűzték valamire és a parázs felett megsütötték. A megolvadt sajtot kenyérre csepegtették, majd elfogyasztották. Ez volt a raclette őse. A raclette azóta is nagyon népszerű az országban, csak már profibban készítik. Egy sajtgurigát félbevágnak, a bevágott felületét felforrósítják, majd a megolvadt, megpirult sajtot lekaparják. A szó, vagyis a raclette, a racler, kaparni igéből származik. 

Mit grillezzünk?

A sajtsütés nagyon népszerű - főleg téli - elfoglaltság. Az egyik módja a raclette, amely tulajdonképpen egy asztalra tehető grillsütő kis rekeszekkel, amikbe lapátok segítségével tehetjük a sütnivaló sajtot. A tetején pedig kenyeret, zöldséget vagy akár húst is grillezhetünk. Ez egy igazi, családi, baráti vagy közösségi program, körülülni a sütőt, elkészíteni a saját magunk által összeállított ételt. A raclette-be alapvetően sajt való, de a húsimádók se keseredjenek el, kolbászdarabokat és sonkát is tehetünk a sajt mellé. Ilyenkor kis kenyérrel is készüljünk, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat.

raclette

Létezik kifejezetten raclette sajt, de bármilyen zsíros, félkemény, olvadékony sajt tökéletesen megfelel a célnak. Ha önmagában szeretnénk megsütni, vágjunk legalább másfél centi vastag darabokat belőle. A sajthoz remekül illenek a gyümölcsök, például az alma, a körte vagy a szőlő. A nyers zöldségek is feldobják az asztalt, abból is bátran válogassunk. Tegyünk az asztalra főtt krumplit (erre kiválóan lehet olvasztani a sajtot is) és egyéb főtt zöldséget. Mivel a sajt elég zsíros, muszáj egy kis savanyúságot enni mellé, én a gyöngyhagymát vagy az uborkát javaslom. 

Vigyázzunk, a sült sajt bizony nem könnyű étel, szénsavas ital vagy víz helyett bort vagy teát igyunk mellé, hogy a sajtot könnyebben feldolgozza a gyomrunk. A tea még jól is fog esni a hidegben. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük