![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A forró, olvadt sajt a legzordabb téli estéket is felmelegíti - A raclette ilyenkor szinte kötelező
![raclette cover](https://kep.index.hu/1/0/3073/30731/307313/30731367_2359287_b54761b7e1c00aa18073ddabcb3566eb_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha meg kéne neveznem azt az ételt, amiről nem tudnék lemondani, a sajtra esne a választásom. Nyersen, sütve, rántva, mindenhogyan szeretem.
Az igazi kedvencem az olvadós, nyúlós sült sajt, ha csak rágondolok, összefut a nyál a számban. Egy időben rántva is imádtam, de úgy rengeteg zsiradékot szív magába, így inkább nem ezt a formáját választom. Szerencsére bunda nélkül is át tudjuk élni ezt az élményt, nem máshogy, mint raclette segítségével.
Svájci gyökerek
A raclette, ahogy a fondue is, Svájcból származik. A hegyekben a szüret idején már elég hideg volt, és a dolgozók szívesen ettek valami meleg és laktató ételt. Sajtért nem kellett messzire menni, így a munkások tüzet raktak, a sajtot feltűzték valamire és a parázs felett megsütötték. A megolvadt sajtot kenyérre csepegtették, majd elfogyasztották. Ez volt a raclette őse. A raclette azóta is nagyon népszerű az országban, csak már profibban készítik. Egy sajtgurigát félbevágnak, a bevágott felületét felforrósítják, majd a megolvadt, megpirult sajtot lekaparják. A szó, vagyis a raclette, a racler, kaparni igéből származik.
Mit grillezzünk?
A sajtsütés nagyon népszerű - főleg téli - elfoglaltság. Az egyik módja a raclette, amely tulajdonképpen egy asztalra tehető grillsütő kis rekeszekkel, amikbe lapátok segítségével tehetjük a sütnivaló sajtot. A tetején pedig kenyeret, zöldséget vagy akár húst is grillezhetünk. Ez egy igazi, családi, baráti vagy közösségi program, körülülni a sütőt, elkészíteni a saját magunk által összeállított ételt. A raclette-be alapvetően sajt való, de a húsimádók se keseredjenek el, kolbászdarabokat és sonkát is tehetünk a sajt mellé. Ilyenkor kis kenyérrel is készüljünk, hogy ne feküdje meg a gyomrunkat.
![raclette](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2909/29092/290924/29092467_a34122a9b3f2464539bacaf47fb0f4cf_wm.jpg)
Létezik kifejezetten raclette sajt, de bármilyen zsíros, félkemény, olvadékony sajt tökéletesen megfelel a célnak. Ha önmagában szeretnénk megsütni, vágjunk legalább másfél centi vastag darabokat belőle. A sajthoz remekül illenek a gyümölcsök, például az alma, a körte vagy a szőlő. A nyers zöldségek is feldobják az asztalt, abból is bátran válogassunk. Tegyünk az asztalra főtt krumplit (erre kiválóan lehet olvasztani a sajtot is) és egyéb főtt zöldséget. Mivel a sajt elég zsíros, muszáj egy kis savanyúságot enni mellé, én a gyöngyhagymát vagy az uborkát javaslom.
Vigyázzunk, a sült sajt bizony nem könnyű étel, szénsavas ital vagy víz helyett bort vagy teát igyunk mellé, hogy a sajtot könnyebben feldolgozza a gyomrunk. A tea még jól is fog esni a hidegben.
Fotó: Getty Images