
Az egyik leghasznosabb gyógynövény a citromfű, érdemes helyet szánni neki a konyhában

Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Pihe-puha zebramuffin: joghurtos kevert tészta az alap

Házi fokhagymás chiliszósz: a grillszezon kötelező kísérője

Kiadós, ízletes csirkés krumplileves: tejszíntől krémes

Így tárold a friss epret, hogy ne penészedjen meg: mutatjuk a technikát

Aranybarnára sült, parmezános csirkeszárny: kezdők is elkészíthetik
A citromfű keletről származik, az árvacsalánfélék családjába tartozik. Illata kellemes, a citromhoz hasonló, fehér virágú növény, amit az ősidők óta alkalmaznak.
Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igazi nádrafű, macskaméz, mézelke - sokoldalúan felhasználható ősi gyógynövény. Nem csak a népgyógyászat, a modern orvoslás is alkalmazza.
Talán szokatlanul hangzik, de a citromfüvet több formában is fel lehet használni, szárítottan és frissen is. Nem csak gyógytea készíthető belőle, az ételeink ízesítésénél is hasznát vehetjük. Ha nyersen fogyasztjuk, a citromfű száráról le kell húzni a külső réteget, le kell vágni a száraz tetejét, majd az alsó részét alaposan megmosni. A növény szára kemény és rágós, úgyhogy érdemes akár teljesen eltávolítani, ha nyersen fogyasztanánk.
Mire jó?
A nyers citromfű több gyógyhatással rendelkezik: nem emeli meg a vércukorszintet, védi a szívet, értékes antioxidáns. Alvászavarok, nyugtalanság, emésztési panaszok és herpesz ellen is bevethető a citromfű. Fő hatóanyaga az illóolaj, valamint a flavonoidok, a rozmaringsav és a triterpének.
A citromfű kifejezetten ajánlott álmatlansággal küzdőknek, lefekvés előtt egy csésze citromfűtea segít álomba ringatni az embert. Amennyiben nem szeretnénk teázni, párologtassunk citromfű-illóolajat, esetleg csepegtessünk a párnánkra egy keveset, segíteni fog. A citromfű nyugtató hatásáról is híres, szoktak azzal viccelődni, nyugtató helyett használjunk citromfüvet, valódi lélekdoktor, hiszen még a depresszióval küszködőknek is ajánlják.
Külsőleg is alkalmazható ízületi fájdalmaknál, valamint kellemetlen ajakherpesz esetén, ugyanis vírusölő tulajdonsága van. A citromfűből készült tea fejfájásnál is enyhülést hozhat.
Ételekben is fel lehet használni
Ez a különleges növény fűszerként is használható, bátran tehetjük könnyű salátákba, főzelékekbe, levesekbe, húsos fogásokba, de még desszertekbe is. Az ázsiai konyha széles körben használja, remekül érvényesül az íze például ebben a thai krémlevesben. 2015-ben az év fagylaltja a citromfűfagyi volt, amiért odavolt mindenki, aki kóstolta.
Fotó: Getty Images