Mit tároljunk és mit ne a hűtőszekrényben? Az sem mindegy, melyik polcra tesszük

frigó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amikor hazavisszük a megvásárolt élelmiszereket, a nagy részét automatikusan elkezdjük a hűtőbe pakolni. Azt gondoljuk, jobb betenni a hidegre, minthogy megromoljon. Főleg meleg időben vagyunk jóval elővigyázatosabbak.

Elővigyázatosság ide vagy oda, nem kell mindent azonnal jégre tenni, még azokat sem, amelyekről egyébként úgy gondolnánk, hogy szobahőmérsékleten megromlanának. Persze kánikulában, ha nincs hűvösebb helyünk, lehet a hűtő a megoldás. 

Mit ne tároljunk a hűtőben?

Paradicsom

A hidegtől a paradicsom ízetlenné és lisztes állagúvá válik, ráadásul a vitamintartalmát is elveszíti. Tegyük jól szellőző dobozba vagy kosárba, vagy ha még éretlen, a napfényre.

Répa és kígyóuborka

Ezeknek a zöldségeknek magas a víztartalma, így a nedves és hűvösebb helyen azonnal kiengedik magukból a nedvességet. Ráadásul tovább is elállnak szobahőmérsékleten, mint a hűtőben. 

Kenyér

A kenyér kiszárad és rágós lesz a hűtőben.

Tojás

Arról, hogy a tojást hol kell tárolni, megoszlanak a vélemények. Hiszen mégiscsak romlandó élelmiszerről van szó, de közben meg a szupermarketekben és az élelmiszerboltokban is a polcokon tárolják, nem a hűtőben. Egy tanulmány azt állítja, hogy szobahőmérsékleten tárolva sem változik meg a tojások alapvető tulajdonsága, tehát felesleges a hűtőszekrényben foglalnia a helyet. Egy másik információ szerint viszont egyenesen nem ajánlott a hűtőben tárolni, mivel a tojás úgy elveszíti frissességét, eredeti ízét és textúráját.

Vaj

A vajat, csakúgy, mint a többi tejterméket, pasztörizálják és sózzák, ezektől nő az eltarthatóságuk. Ezeknek a vajaknak szobahőmérsékleten sem lesz bajuk. Ha nagyon meleg van, néha tegyük vissza a hűtőbe, mert gyorsan megolvadnak.

Ezeket sem szükséges a hűtőben tartani: ketchup, csokoládé, paprika, lekvárok, alma, különböző szószok, szalámi, vaj, érlelt sajtok, olívabogyó, bontatlan tartós tej és joghurtok.

frigo

Minek hol a helye? 

Azoknak az élelmiszereknek, amelyeket hűtőben tárolunk, megfelelő helyet kell találnunk, no nemcsak az esztétika miatt, hanem mert a hűtő belsejében nem egyforma a hőmérséklet.

A legalsó fiókban van a leghidegebb, ide tegyük a húsféléket és a halakat, természetesen megfelelően becsomagolva. Az eggyel magasabban lévő rekeszekbe tegyük a zöldségeket, itt a magas páratartalom segít, hogy sokáig megőrizzék a frissességüket. A felette lévő polcra tegyük a tejtermékeket és egyéb, gyorsabban romló ételeket. A legfelső polcon pedig az italokat és kevésbé romlékony ételeket tároljuk. A hűtőajtóban viszonylag magas a hőmérséklet, úgyhogy ne a tejet tároljuk ott, hanem a kevésbé romlandó élelmiszereket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük