Tudod, milyen az a természetes bor? 3 szuper helyen is megkóstolhatod

borbár
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A natúr bor nem csak divat. Vannak heves ellenzői és elkötelezett rajongói, de tény, hogy a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a bioélelmiszerek korában ez egy olyan ága a borvilágnak, amelyre érdemes odafigyelni.

Hol ismerhetnéd meg jobban és könnyebben a natúr borokat, mint egy borbárban? Mielőtt bemutatnánk három helyet, ahol érdemes kóstolni, és három pincészetet, egy natúr boros gyorstalpalót is tartanánk.

Mivel 2021 óta törvény is szabályozza ezt a szegmenst, akár azt is tanulmányozhatod, de az alapjai nagyjából az egész világon ugyanazok. A szőlőt organikusan vagy biodinamikusan művelik, a lényeg, hogy nem permeteznek felszívódó szerekkel, a borkészítés során nem adnak hozzá semmit, és nem is vesznek el a borból, nincs szűrve, derítve. A kénszintet pedig alacsonyan tartják, ha egyáltalán tesznek hozzá. Ha van valakiben nyitottság ezek iránt a természetes borok iránt, akkor van már jó pár hely, ahol kipróbálhatja őket.

Tábla + Esca

A Dohány utcai borbár egyből pluszponttal indul, hiszen összebútorozott Budapest egyik legjobb éttermével, így a natúr borokat akár a hozzájuk illő fogásokkal is megkóstolhatod. De akkor is örömmel várnak, ha csak egy-két pohár borra ugranál be, vagy vásárolnál egy palack bort ebben a szuper hangulatos borbárban. Természetesen minden felmerülő kérdésedre választ kapsz, ha pedig még nagyon bizonytalan lennél, akkor érdemes a hetente megtartott natúr csütörtök nevű kóstolóestekre bejelentkezni, ahol egy 5 palackból álló sort tudsz pohárral kóstolni.

tábla

Borajánló: kevés helyen tudsz belefutni Major Levente mátrai boraiba, a Tábla az egyik. Érdemes az olaszrizlingjeivel megismerkedni; meg fogsz lepődni, hogy mit tud ez a fajta jó kezekben.

Marlou

Az Operaház mögötti csendes kis utcában talán most már megszűnik az építkezés, de ez eddig sem zavarta az oda betérőket. A francia tulajdonos által vezetett hely, a Marlou rendelkezik az egyik legnagyobb natúr boros választékkal itthon, közte természetesen sok francia tétellel. A palackos értékesítés mellett itt is találni egy gyakran változó poharas sort, így érdemes időről időre benézni az újdonságokért. Keddenként kóstolóestet tartanak, ahol vagy egy borsort lehet kóstolni, vagy éppen egy meghívott borász tart előadást, vagy egy vendég séf főzi az egy- vagy kétfogásos bisztrómenüt. 

marlou1

Borajánló: a magyar borászok közül Bencze István szortimentjét érdemes keresni a polcokon és az itallapon. Kóstolhatsz tőle akár olyan különleges fajtákat is, mint a kéknyelű, a rózsakő vagy a kék bakator.

VinoPiano

Tűzoltó utca, Élesztőház, kraft sörök… Ebbe a sorba remekül illeszkedik a VinoPiano borbár és annak koncepciója. A natúr és természetes borokat felvonultató borbárra az a fajta laza hangulat jellemző, ami az egész komplexumot áthatja, és ők sem néznek ferde szemmel rád, ha két bor között egy pohár sörrel jössz vissza az Élesztőből, mert éppen azt kívántad meg a tapastálad mellé. A VinoPiano olyan komolyan veszi az edukációt, ahogyan egy másik borbár sem, és hétről hétre meghív borászokat mesélni, kóstoltatni. Ez az egyedülálló eseménysorozat már sok új embert ismertetett meg a természetes borokkal. 

vinopiano1

Borajánló: a Soproni borvidék új szereplője az Unger Bormanufaktúra, amely elegáns és komplex kékfrankosaival egyből sok rajongót szerzett magának. Több terület, több elkészítési mód, a kékfrankos többféle arca.

Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük