Ezért érdemes növényi italokat fogyasztani – Mindegyik másféle tápanyagban gazdag

növényi tej cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Arról, hogy a tejtermékek fogyasztása nagyon egészséges, nem lehet vitatkozni, de annak, aki allergiás valamelyik összetevőjére, másképpen kell pótolnia a tápanyagokat.

A tejről mindannyian tudjuk, hogy fehérjeforrás és olyan nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek a csontok egészségéhez és az izmok működéséhez szükségesek. Fogyasztásuk rendszeresen ajánlott, hogy ezeket az anyagokat természetes módon tudjuk a szervezetbe bevinni. 

Sajnos sokan nem élvezhetik a tej áldásos hatásait, van, aki saját választásból, mert például vegán étrendet követ, de van, aki olyan étel intoleranciában szenved, ami miatt egyszerűen nem fogyaszthat állati eredetű tejterméket. Szerencsére ma már nagyon sokféle alternatív, növényi alapú ital közül választhatunk. Mindegyik másért hasznos, érdemes megismerkedni velük. 

Rizsital

A rizsital nem új keletű, de még mindig nagyon népszerű. Nincs intenzív íze, ezért ez a fajta ital tartalmazza a legtöbb hozzáadott cukrot és a fehérjetartalma is alacsony. Ha csökkenteni kívánjuk a szénhidrátbevitelt, figyeljük a címkéjét, vagy keressünk másik, magasabb fehérjetartalmú növényi alapú italt.

Mandulaital

A mandulaital nagyon népszerű növényi ital. Ugyan a kalória- és szénhidráttartalma is alacsony, de emellett a fehérjetartalma is, így ha csak ezt az italt fogyasztjuk, mindenképpen gondoskodjunk plusz fehérjepótlásról. A vásárlásnál arra figyeljünk, hogy a legtöbb termékbe cukrot is tesznek, de szerencsére léteznek édesítetlen változatok is. Érdemes alaposan megnézni az összetevőket, mielőtt megvásároljuk a terméket. 

mandulatej belső

Zabital

A zabitalt úgy állítják elő, hogy zabot vízben áztatnak, majd összekeverik és pépesítik. A zabital kávéba különösen jó választás, mert krémes és bársonyos ízt kölcsönöz neki, de sütéshez is használhatjuk. A szójaitalhoz vagy tehéntejhez képest alacsonyabb fehérjetartalmú, és több kalóriát tartalmaz, mint a mandulaital.

Szójaital

Bármennyi új növényi ital jelenik meg a piacon, a szójaital továbbra is a legnépszerűbb alternatíva, amelyet a szójabab áztatásával és keverésével, valamint a pép szűrésével készítenek. Nem véletlenül a legnépszerűbb tejhelyettesítő - az íze is hasonlít a tehéntejre. Kalciumban, vasban, A, B- és E-vitaminban is gazdag, ráadásul a fehérjetartalma is magas. A szója tartalmaz viszont olyan hormonokat és fitoösztrogéneket, melyek felboríthatják a női szervezet természetes ösztrogénegyensúlyát. 

Kókuszital

A kókuszdióitalt kókuszdiókrém és víz keverésével készítik. A telített zsírtartalma magas, egy csésze biztosítja a napi szükséglet egyötödét. A szénhidráttartalma viszont alacsonyabb, mint a többi növényi italé. Nagyon jó kalciumforrás, ízletes vele a kávé, de főzni is nagyon jó vele. Elég intenzíven érződik az íze az ételekben és italokban, ezt vegyük figyelembe. 

kókusztej belső

Kesuital

A kesudióból készült ital édesebb a többi növényi italnál, ezért is finom kávéba téve. Úgy készül, hogy a diókat vízben áztatják, összekeverik, majd a pépet leszűrik. A tápértéke hasonlít a mandulaitalhoz, de olyan ásványi anyagok is vannak benne, mint a cink, a réz és a magnézium. A kesudió, így a belőle készült ital az egyik legdrágább ital a piacon.

Mogyoróital

A mogyoró viszonylag új szereplő az alternatív italok piacán. Az íze kissé édes, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmaz. A mandulaitalhoz hasonlóan alacsony fehérjetartalmú, az íze viszont kellemes, így remekül ízesíti az italokat. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon