8 szuper recept lédús, édes paradicsomból: nyáron a legfinomabbak

paradicsomos tészta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annak ellenére, hogy a paradicsom egész évben kapható, az igazán édes és lédús zöldség szezonja fájdalmasan rövid, így ilyenkor érdemes a kedvenceidet elkészíteni belőle.

A paradicsom nagyon szerethető, de ha éretlent fogsz ki, ráadásul drágán, akkor nem fogod átélni azt a gasztronómiai élményt, amelyet csak a nyári zöldség nyújthat. Az igazán finom paradicsomot magában harapva is eheted, mint egy almát, és ha kicsit meg is sózod, akkor hőségben nemcsak az éhségedet csillapítja kissé, hanem az ásványi anyagokat is pótolhatod. Nem véletlen, hogy futóversenyeken is kínálnak frissítésként paradicsomot, amelyet sóba mártogatva célszerű fogyasztani.

Az igazi lédús, érett és édes paradicsomot a nap érleli, innen tudod megkülönböztetni az üvegházban nevelt példányoktól. Ha szeretnél házit, akkor is bevállalhatod akár a balkonodon is. Csak néhány dologra kell odafigyelni, és egész kis kerted lehet otthon. Ha nem is eszed meg mind, amit termeltél, a paradicsomból készülhet pizza- vagy tésztaszósz, és a szószból töltött paprika is. Ha pedig a frisset szeretnéd felhasználni, akkor rengeteg változatos recept áll a rendelkezésedre. 

paradicsom vágás álló

Bruschetta

Finom és édes paradicsomból érdemes minél több ételt készíteni. Az egyik, amelyről ne sajnáld, az a bruschetta, használj hozzá jó minőségű bagettet és sok lédús paradicsomot. Előételnek fogyasztják a leggyakrabban, de nyugodtan eheted könnyed vacsorának is salátával körítve. 

bruschetta álló

Balzsamecetes paradicsomsaláta

A paradicsom nyáron különösen zamatos, salátában fogod a leginkább érezni az ízét. A paradicsomhoz remekül illik a lila hagyma, a bazsalikom vagy a balzsamecet. Használj többféle színű paradicsomot. Kínáld hidegen, sültek mellé tökéletes kísérő.

paradicsomsaláta álló

Paradicsomsaláta uborkával

A saláták minden étkezést kicsit izgalmasabbá tesznek, sőt, ha csak ezzel kíséred a húsételt vagy a halat, akkor még diétás fogást is kapsz. Az édes, friss ízekhez valamilyen olívaolajos dresszing illik, semmiképpen nem valamilyen nehéz öntet. A paradicsomsaláta igazi jolly joker, egy kevés lila hagymával tökéletes párost alkotnak. Ha még tartalmasabban szeretnéd elkészíteni, akkor keverj hozzá uborkát.

paradicsomsaláta uborkával

Kecskesajtos-paradicsomos pite

Az édes, sült paradicsom és a sós, lágy sajt kombinációja mindig nyerő, pláne ha valamilyen vékony tésztára teszed őket. Ha van otthon leveles tésztád, akkor sokkal egyszerűbben megoldhatod az elkészítését, hiszen csak rá kell pakolnod a feltétet, se keleszteni, se nyújtani nem szükséges a kecskesajtos-paradicsomos pitét

paradicsomos kecskesajtos pite

Nizzai saláta

A nizzai saláta elkészítése nagyon egyszerű, cserébe elképesztően tartalmas fogást kapsz, és bár viszonylag kötött a hozzávalók listája, azért kicsit az ízlésedre szabhatod. Ami mindenképpen legyen benne, az a ceruzabab, szép érett és piros paradicsom és olajos tonhal. A szívsaláta helyett használhatsz más salátát is.

nizzai saláta

Lecsó

Nincs nyár lecsó nélkül, ami akkor jó, ha szaftos, ezért hagymából érdemes többet használni, de a kolbász, szalonna mennyiségét is megemelheted. A lecsó alapja a hagyma, paprika, paradicsom. Ezt a hármast más zöldségekkel, izgalmas fűszerekkel és hússal vagy tojással is tovább dúsíthatod.

lecsó

Caprese csirkemell

Ahhoz, hogy omlós és szaftos legyen a sütőben készült csirkemell, rétegezve süsd meg sok sajttal, vagy Hasselback módra is kipróbálhatod. A kialakított zsebekbe nyáron szezonális alapanyagokat tölts, az olaszok kedvenc salátája, a caprese alapanyagaival egészítsd ki. 

hasselback caprese csirkemell álló

Paradicsomos tészta

A paradicsomos tészta igazi klasszikus, villámgyorsan elkészíthető fogás, mely rengeteg változatban ismert. Van, aki konzervből készíti, míg más friss paradicsomból, de a kettő találkozásából is fantasztikus finomság születhet. Sajttal megszórva is kínálhatod, de ha szeretnéd, néhány darab koktélparadicsommal és bazsalikomlevéllel még frissebbé teheted az összhatást, és még egy kis olívaolajjal is meglocsolhatod.

Fotó: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors, Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük