A 10 legjobb, klasszikus recept az olasz konyhából: a bolognaitól a tiramisuig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az olasz konyha hatalmas kedvenc, szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné. Rengeteg isteni recept közül lehet válogatni, legyen szó tésztáról, péksüteményről vagy krémes desszertről.
Amikor nekiálltam ennek a válogatásnak, nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz kiválasztani 10 receptet. Annyira izgalmas az olasz konyha, hogy szinte lehetetlen egyiket vagy másikat preferálni, minden fogásuk isteni finom.
Végül a nagyobb klasszikusokat, főként a főételeket szedtem egy csokorba, de mindenképpen meg kell említeni az olasz előételeket is, mint a bruschetta vagy a caprese saláta. A töltött tésztákra sem fogok most kitérni, de ha több időtök van, próbáljátok ki a raviolit és a tortellinit, mindkettő hatalmas sikert fog aratni. Ha pedig megkóstolnátok az olasz pékárukat, készítsetek házilag ciabattát és szicíliai lepénykenyeret.
Pizzatészta
Mivel is kezdhetném az olasz konyha bemutatását, ha nem a pizzával. Ez az alaprecept rugalmas tésztát eredményez, könnyen lehet majd vele dolgozni, sütés után a pizza széle ropogni fog, a belseje pedig levegős lesz, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. A pizzát bármilyen feltéttel megpakolhatod, de érdemes házi paradicsomszószt készíteni hozzá.
Focaccia
Ha már kelt tészta, nem maradhat ki a sorból az olasz focaccia sem, ami a pizzához hasonlóan akkor az igazi, ha kívül ropogós, belül pedig foszlós. Különösebb feltétet nem igényel, egy kis olívaolajjal, sóval, fokhagymával is isteni. Különlegessége, hogy a tésztája mézzel készül, illetve a lukaknak is jelentős szerepük van, ugyanis ezekben ül meg a sós víz, amivel le kell kenni a focacciát sütés előtt.
Bolognai spagetti
Térjünk is át a tésztaételekre, először is a klasszikus bolognai spagettire. Bár sokan nem tudják, az eredeti bolognai ragu teljesen máshogy készült, mint ahogyan ma ismerjük, nem is spagetti, hanem tagliatelle volt az alapja. Erre került a húsos, répás-zelleres ragu, amelyben a paradicsom csak kiegészítő volt. Érdemes kipróbálni ezt a receptet, ha a hagyományos olasz verziót szeretnéd megkóstolni.
Carbonara
Az olasz tésztaételek királya a carbonara. Annak ellenére, hogy mindenki ismeri, kevesen tudják, hogyan kell elkészíteni. Tejszínnek és baconnek nincs benne helye, az alapját tojás és tokaszalonna képezi. A tojást nem szabad nagy lángon hőkezelni, a serpenyő melegétől és a tészta hőjétől lesz belőle krémes szósz, amely egyenletesen bevonja majd a spagettit.
Lasagne
Ha már volt szó a bolognairól, természetesen a lasagne sem maradhatott ki a felsorolásból. A titka, hogy tökéletes, sűrű, fűszeres ragut kell főzni, amit selymes besamelmártással kell rétegezni a tésztalapok között. A rétegek közé sajtot is érdemes szórni, hogy még tartalmasabb és finomabb legyen az olasz klasszikus.
Rizottó
Aki még nem evett jó rizottót, az nem tudja, miből maradt ki. A krémes, belül picit roppanós rizs az egyik legjobb dolog az olasz gasztronómiában, ráadásul rengetegféleképpen ízesíthető. Ha odafigyelsz pár dologra, biztosan tökéletes lesz a végeredmény, ezeket a szabályokat kell betartani, hogy tényleg olyan legyen a rizottód, mintha egy olasz étteremben ülnél.
Cacciatore
Bár sokan nem ismerik, a cacciatore az egyik legfinomabb olasz étel. Ez a csirkés egytálétel gombával, krumplival, olívabogyóval és rengeteg zöldfűszerrel készül, de nem hiányozhat belőle a szalonna és a vörösbor sem. A cacciatore sütőben, lassan készül, ott érnek össze igazán az ízek. A hús vajpuha lesz, a sűrű szaft pedig fenomenális.
Tiramisu
Klasszikus olasz édesség, sokak nagy kedvence a tiramisu. Az a legjobb benne, hogy még sütni sem kell, a tésztája babapiskóta, a krémje pedig mascarpone. Fontos, hogy a piskótát frissen lefőtt presszókávéba mártsd, az a jó, ha minél inkább megszívja magát a tészta. Nem kell félni a nyers tojás használatától, de ha nem szívesen készítenéd a hagyományos receptet, itt találsz egy tojás nélküli verziót.
Cannoli
Nem összetévesztendő a cannellonival, míg az egy húsos raguval töltött olasz tészta, addig a cannoli egy isteni desszert. Az alapja ropogós tésztarolád, amelybe habosra kevert ricotta kerül, de gyakran kandírozott gyümölcsökkel is feldobják az édességet. A tésztarudakat érdemes akár előző nap megsütni, így másnap csak a töltéssel kell foglalkoznod majd.
Panettone
Ha kalács, akkor csakis az olasz panettone jöhet szóba, a kandírozott és aszalt gyümölcsökkel készült foszlós tészta isteni finom. Bár leggyakrabban karácsonyra készítik, hétköznapra is szuper választás az olasz kalács. Igaz, készen is lehet kapni, de a bolti változat köszönőviszonyban sincs a házival, érdemes rászánni az időt, lepd meg vele a családot vagy magadat.
Fotók: Getty Images