10 olcsó receptet mutatunk: tápláló és finom ételek, amelyek kímélik a pénztárcát

olcsocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olykor nem árt spórolni, összehúzni kicsit a nadrágszíjat, jól jön a félretett garas, ha épp gyűjtünk valamire, vagy egyszerűen csak a helyzet megköveteli, hogy jobban odafigyeljünk, mit mire költünk.

Főzésnél ez különösen nehéz feladat, főleg családok esetében. Minden háztartásban vannak válogatósabbak, így nem egyszerű mindenkinek megfelelni és spórolni, de nem lehetetlen. 

Ebben az összeállításban igyekeztünk összeszedni a legjobb pénztárcakímélő fogásainkat, amire még a legfinnyásabb családtag sem fog nemet mondani. Lesz itt minden, tápláló tésztás fogás, tartalmas leves és az édesszájúakról sem feledkeztünk meg.

Hagymás bab

Ha Bud Spencer filmeken nő fel az ember, hamar megtanulja, mi is az a hagymás bab. Egy biztos, a legendás színész, Bud Spencer nem csak a filmjeiben, a kamera leállta után is szívesen kanalazta a laktató fogást. A serpenyőst készíthetjük fehér- vagy vörösbabból, remekül illik mellé a szalonna vagy a kolbász, de a pikáns aromákról se feledkezzünk meg.

bab2ct

Nápolyi spagetti

Az egyszerű tésztaételt az olaszok friss alapanyagból szeretik a legjobban elkészíteni, de ha a helyzet úgy kívánja, a paradicsomot konzervre cserélhetjük. Nápolyban ezt a fantasztikus, zelleres, sárgarépás ragut pizzatésztára is szokták tenni. Egyszerű, de nagyon finom, érdemes kipróbálni.

nápolyict

Paprikás krumpli

Igazi magyaros étel, laktató egytálas, amivel könnyű szájpadlást égetni, úgyhogy csak óvatosan kanalazzuk. Ahány ház, annyi szokás, a paprikás krumplit mindenki szereti a saját ízvilágára szabni, ebben a bőséges változatban kolbász, virsli és még bacon is van. A ropogós kenyeret ne feledjétek mellőle, úgy lesz az igazi.

31058275 a5fd17ab080aa38f59ee0d267def027c wm

Hasselback krumpli

Még egy krumplis fogás: a hasselback módon készült burgonyát sűrűn be kell vagdosni, majd a burgonya zsebeit érdemes finomságokkal megtölteni, de a tetejüket is lehet cicomázni. Az így készült krumpli hétvégi asztalon köret is lehet, de magában is tökéletes.

hasselct

Héjában főtt, majd lapított krumpli

Régebben a szerény családok gyakran fogyasztottak héjában főtt burgonyát, amit aztán szalonnával és hagymával megsütöttek. Ebben a receptben csak krumpli szerepel, héjastól megfőzzük, majd kicsit lapítunk rajta, úgy sütjük. Egyszerű, de annál finomabb, érdemes mellé tejfölt kínálni.

30621327 ddc271abc0683f105f83fd1cf9b820f3 wm

Zöldséges palacsinta

A palacsintát mindenki szereti, olcsó, ízletes finomság, amit most sós, fűszeres zöldségekkel megpakolva készítünk el. Külsőre olyan, mintha egy pufibb lepénykenyérrel lenne dolgunk. A tésztába bármilyen zöldséget pakolhatunk, tökéletes lesz.

zöldségespalacsintact

Bécsi ricset

Csodálatos, laktató, húsmentes étel, a gerslit zöldségekkel sütjük meg. Az így készült árpagyöngy nagyon gazdag, nem lehet rá azt mondani, hogy unalmas.

30006557 6284023dd22703acbd84beadca3db332 wm

Köményleves csurgatott tojással

A legtöbben mind ismerjük, igazi olcsó, magyar leves, melyben a kömény a fő fűszer. Ezt a levest nagy örömmel kanalazza az ember, ráadásul az alapanyagai minden háztartásban, még a legszűkebb időkben is ott lapulnak.

29884487 57555c82fa61c02fd4838fd3a14ab7a1 wm

Francia hagymaleves

A jó hagymaleves titka az idő, lassú tűzön készítsük a hagymát, óvatosan bánjunk vele, legyünk türelmesek, úgy lesz igazán finom, édeskés aromájú, amit élvezet lesz fogyasztani.

29099701 d788e25bc72f5d3749681b8ee0619a62 wm

Kókuszcsók

Mondtam, hogy az édesszájúakat sem hagyjuk cserben, rájuk is gondoltunk. A kókuszcsók sokunk gyerekkori kedvence, igazi retró finomság, amit néhány alapanyagból, könnyedén elkészíthetünk.

kókuszcsókct

Fotók: Getty Images/Szász Eszter/Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük