11 öntet, ami minden ételnek jót tesz – Zöldséget és húst is ízesíthetsz velük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jól elkészített öntet egy átlagos ételt is elképesztően feldob, legyen az saláta, zöldség, krumpli vagy hús, kihozza a rejtett ízeket, felerősíti azokat.
A jó öntet ismérve, hogy nem kell hozzá milliónyi alapanyag, csak pár jól megválasztott hozzávaló. Valójában minden jobb, mint a boltit venni, mert abban több az adalék-, mint az egészséges alapanyag. Ráadásul egy öntetnek egyáltalán nem tart tovább az elkészítése, mint amennyi idő alatt lemész és megvásárolod. Tésztákra nagyon sokféle szószt készíthetsz, olyanokat is, amelyekhez nem kell se túl sok hozzávaló, se nem rabolják el az idődet.
Ha húsokra keresel öntetet, a szerb paprikakrémet, vagyis az ajvárt mindenképpen érdemes kipróbálnod. De nemcsak húsok mellé isteni, hanem pirítósra is kenheted. Az ajvár azért is nevezhető nyári ételnek, mert akkor lesz igazán finom, ha grillen sütöd meg hozzá a paprikát.
A paradicsomos alapú szószok pedig igazi klasszikusok, ráadásul a legegyszerűbb tésztákat, de a húsokat is tökéletessé teszik. Az alábbiakban picit különlegesebb, ízbomba önteteket gyűjtöttünk össze.
Citromos-tejszínes szósz
Ezt a frissítő szószt nemcsak tésztára, hanem halak mellé is kínálhatod, az öntetben csupa tavaszi-nyári íz köszön vissza, amelyet ráadásul nagyon könnyen el is készíthetsz. A citromos-tejszínes szószhoz használj minél több friss zöldfűszert és fekete helyett fehér borsot.
Rukkolás pesto
A pestót a legtöbben készen veszik meg, pedig az egyik legegyszerűbben elkészíthető öntet. Egy jó pesto olyan különleges ízt ad a tésztának, hogy nem is kívánsz majd hozzá mást. Alapvetően bazsalikomból készül, de érdemes kipróbálni rukkolával is, csak arra kell vigyázni, hogy a kesernyés ízét kicsit lágyítsd, akár egy kis bazsalikommal, vagy fenyőmag helyett használj mandulát.
Bazsalikomos-tejszínes tésztaszósz
Tésztaszószból legtöbbször paradicsomos vagy tejszínes alapú készül, de ha ezt a kettőt vegyíted, egészen krémes és finom lesz a végeredmény. A bazsalikomos-tejszínes tésztaszószt teheted sima tésztára, de bármilyen töltött változathoz is illik, illetve keverhetsz mellé gombát vagy akár tenger gyümölcseit, de más húsfélét is.
Mézes-mustáros öntet
Személyes kedvencem ez az öntet, amellyel leginkább a zöldsalátákat ízesítem, de a paradicsomot is feldobja. A mézes-mustáros öntet készítésekor az arányokra kell odafigyelni, hogy ne legyen se méz, se mustár ízű a szósz. Nem diétás, de miután elég karakteres az ízvilága, nem kell belőle sok és feldobja a salátád, de húsokra is simán öntheted.
Ezersziget öntet
Az ezersziget öntetet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, de az biztos, hogy majonéz, ketchup vagy paradicsomsűrítmény, chili, uborka, fokhagyma és vöröshagyma is van benne. Egy biztos, elképesztő ízélményt kapsz, és biztosan egészségesebb lesz, mint a bolti változat.
Cézár-saláta öntet
Alapvetően salátára való ez az öntet, de nyugodtan teheted grill- vagy bármilyen sült húsra is. Ennél a receptnél is számos változat kering, de az eredeti Cézár-öntet tojássárgáját és olívaolajat tartalmaz, semmilyen formában sincs benne majonéz.
Rukkolás-mustáros öntet
Az alapvetően keserű rukkola és a szintén kesernyés mustár nagyon jó párost alkotnak ebben az öntetben, az ízükön majonézzel tudsz lágyítani. Húsokhoz, salátákhoz is eheted, de akár a reggeli tojásrántottádat is feldobja ez a rukkolás-mustáros öntet.
BBQ-szósz
Szintén mindenki a saját ízlése szerint formálhatja a BBQ-szószt, van, aki édesebben vagy savanykásabban, de van, aki csípősebben szereti. Nem tart sokáig az elkészítése, csak össze kell főzni az alapanyagokat, utána hűtőszekrényben néhány hónapig simán eláll a szósz.
Citromos-kakukkfüves öntet
Ez az öntet is egészen univerzális, mert a salátán kívül grillhúsok mellé, sült zöldségekhez, mártogatósnak, quinoába, rizsbe keverve is használhatod, de ha majonézzel vegyíted, akkor csodálatos aiolit készíthetsz. Igazi nyári, frissítő dresszing ez a citromos-kakukkfüves, amelyhez válassz kezeletlen héjú citromot.
Kapros-joghurtos öntet
Ez egy igazi alaprecept, amelyet kaporrajongóknak semmiképpen nem szabad kihagyniuk. A kapros öntetet sima zöld salátához kínáld, mivel elég domináns a zöldfűszer, könnyedén elnyomja a többi ízt. Húsokhoz is nagyon illik, de még sült krumplihoz is kínálhatod.
Andalúz szósz
Belgiumban ismert és kedvelt ez a mártás, amelyet sült krumpli mellé szoktak kínálni. Az andalúz szósz majonézes alapú, amelyhez ketchupot és valamilyen csípős szószt is kevernek, valamint ecettel teszik kicsit savanykásabbá, fokhagymával pedig pikánsabbá.
Fotó: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors