Ízes, krémes andalúz szósz: a legegyszerűbb sült krumplit is feldobja

andalúz2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pikáns és ízgazdag mártás, amelynek hatalmas sikere van Belgiumban, nem véletlenül.

Az andalúz szószt, bár a neve alapján spanyol, mégis Belgiumból ismeri mindenki. Ezt a mártás sült krumpli mellé kínálják, nincs olyan belga étkezde, ahol ne lehetne kérni. Bátyám Belgiumban tanult fél évig, és amikor meglátogattam, nem telt el úgy nap, hogy ne ettünk volna a híres krumpliból és szószból.

Itthon reprodukálni szerettem volna a mártást, így recept után néztem, de - nem túlzok - minden egyes recept mást írt: más hozzávalókat, más arányokat, egyszerűen semmi sem stimmelt. Az egyetlen közös pont a majonéz - ez a legtöbb esetben házi, olajból és tojássárgájából készült verzió -, illetve a paradicsom, ez lehet passzírozott vagy sűrített változat, de az egyszerűsítés kedvéért ketchup is. 

Változatok

A majonéz és paradicsom mellé általában valamilyen ecet vagy citromlé kerül, sok receptben borecetet ajánlanak és/vagy egy kis fehérbort, de nekünk balzsamecettel ízlett a legjobban. Fontos elem még a csípős, ez lehet chiliszósz, -őrlemény vagy -pehely, illetve a legtöbb receptben a fokhagyma is kötelező elem.

Nem állítom, hogy a mi verziónk az eredeti vagy a klasszikus, de annyi biztos, hogy nekünk ezekkel az arányokkal hasonlított leginkább arra, amit Belgiumban is kóstoltunk. 

Andalúz szósz

andalúz

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 deciliter ketchup
  • 2 deciliter majonéz (lehetőleg házi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál ecet (bor vagy balzsam)
  • 0.5 mokkáskanál darált chilipaprika
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát zúzzuk össze vagy reszeljük le, majd keverjük össze az összes többi alapanyaggal. Kóstoljuk meg a mártást, ízlés szerint tehetünk még bele chilit, ecetet, sót, borsot. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük