
A 10 legfinomabb pörkölt és paprikás receptje - Tartalmas, melengető fogások a hideg napokra

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Édesburgonyás curry csicseriborsóval: mogyoró roppan benne

Egyszerű répás-gyömbéres salátaöntet: bármilyen zöldséget feldob

Maradékmentő pirított rizssaláta: tápláló vacsora 20 perc alatt

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül
Minél hidegebb az idő, annál inkább a forró, tartalmas fogásokat kívánja az ember, az a legjobb, ha jó nagy adagban el lehet készíteni őket és már egy tányérnyi eltelít belőlük.
Minden magyar ember szívét megdobogtatja egy tányér pörkölt vagy paprikás, nekem a gyerekkoromat idézik ezek az ételek, a vasárnapi, családi ebédeket. Nagymamám mindig rengeteg finomsággal készült, sosem telt el hétvége pörkölt és nokedli nélkül.
Az alábbi válogatásban nem csak a klasszikus pörkölteket és paprikásokat gyűjtöttük össze, szerepet kapnak a különböző vegetáriánus megoldások is, de a hazai klasszikus, a krumplipaprikás sem maradhatott ki a felsorolásból.
Bográcsos sertéspörkölt
Bár fazékban is lehet pörköltet készíteni, bográcsban lesz az igazi, a tűz és a füst a lehető legjobb fűszer. Azért, hogy még finomabb legyen, a színhús mellé szalonna is kerül, a sűrű szaftról pedig a rengeteg hagyma gondoskodik. Bár leggyakrabban nyáron vesszük elő a bográcsot, ősszel is nyugodtan előkaphatjuk egy napfényes délutánon, egész hétre meglesz az ebéd.

Csirkepaprikás
A klasszikus kedvenc, a csirkepaprikás nokedlivel az igazi. A paprikás csirke akkor lesz igazán finom, ha sűrű a szaftja, ezért sem a hagymával, sem az idővel nem szabad spórolni. Érdemes paradicsomot és paprikát is tenni bele, sokkal ízletesebb lesz, és természetesen egy nagy adag tejföl sem hiányozhat belőle.

Olaszos csirkepörkölt
Szuper dolgok születnek a magyar és az olasz konyha találkozásából, bár a technológiája a magyar konyhát idézi, ízeiben inkább olaszos ízvilágú az így készült pörkölt. A pirospaprika mellett friss bazsalikom gazdagítja, a zöldfűszer aromája tökéletesen átjárja a szószt. Nokedli helyett gnocchival kínáld, úgy lesz az igazi az olasz összhatás.

Harcsapaprikás
Nincs olyan ember, aki ne szeretné a harcsapaprikást, amely mellé minden esetben túrós csusza dukál. Bár a két fogás önállóan is megállja a helyét, együtt még nagyobbat ütnek, tökéletesen kiegészítik egymást. A harcsapaprikás akkor a legfinomabb, ha halalaplé is készül hozzá, úgy még intenzívebb lesz az íze, érdemes kipróbálni.

Krumplipaprikás
Nem hiányozhat a felsorolásból a krumplipaprikás sem. A pörkölthöz hasonlóan ezt is bográcsban a legjobb elkészíteni, de valójában a megfelelő hozzávalókon múlik a siker. A finom paprikás krumpliból nem hiányozhat a jó kolbász és a zsíros szalonna, de a hagymával sem érdemes spórolni.

Marhapörkölt
A marhapörkölt akkor az igazi, ha jó sűrű a szaftja, lehet tunkolni kenyérrel, ilyenkor még a köret sem hiányzik mellőle. Ha ezt a módszert követed, garantált a siker: a titok a kis lángon történő, hosszú ideig tartó főzés. Az sem mindegy, milyen húsrészt használsz, marhalábszárból lesz a legfinomabb, és az is fontos, hogy a hús kényelmesen elférjen a lábasban.

Lencsepörkölt
Ezt a receptet nem csak vegetáriánusoknak ajánljuk, mindenkinek érdemes elkészítenie. Ha szereted a pörköltet, de kicsit könnyedebb fogásra vágysz, tökéletes választás lehet a lencsepörkölt. A klasszikus recepttől annyiban tér el, hogy paradicsompüré és lilahagyma is gazdagítja, de ízeiben felidézi a hagyományos pörköltet.

Gombapaprikás
Az egyik legkedveltebb vega recept a gombapörkölt, bár egyébként nyugodtan mehet alá egy kis szalonna is, ha nem cél a húsmentes fogás. A gombához nagyon jól passzol a savanykás tejföl, öntsd nyakon vele, úgy lesz az igazi. Bár tésztával is finom, házi galuskával lesz a legjobb, a gomba úgyis gyorsan elkészül, belefér majd az időbe a köret is.

Bakonyi
Ha már gomba és paprikás, meg kell említeni a bakonyit is. Bár hagyományosan sertéshúsból készül, csirkéből is elkészíthető, úgy még gyorsabban tálalhatod, még előbb megfő. Be is habarhatod a tejföllel, de az is elég, ha csak ráöntöd, ha kellő ideig és elég hagymával főzted, habarás nélkül is sűrű lesz a szaftja.

Tojáspörkölt
A végére hagytuk az egyik legnagyobb kedvencünket, a tojáspörköltet. Nagyon gyorsan kész van, nagyon laktató és még olcsó is, tökéletes feltét bármilyen főzelékre. A klasszikus pörköltszaftban a tojás íze picit édeskéssé változik, nagyon könnyed fogás kerekedik belőle. Az már csak hab a tortán, hogy negyed órán belül kész és minden megtalálható hozzá otthon.
Cover: Getty Images, belső fotók: Ács Bori/Szász Eszter/Botos Claudia/Sóbors/Street Kitchen, Getty Images