A 9 legfinomabb reggeli lusta vasárnapokra: sós és édes finomságokat mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A jó öreg mondás szerint reggelizz úgy, akár egy király, ebédelj, mint a császár, a vacsorát pedig koldus módjára fogyaszd el.
Az egyik legfontosabb étkezés a reggeli, bőséges, laktató falatokkal érdemes kezdeni a napot, hogy legyen energiád ebédig, sokan mégis kihagyják a napindítót.
Van, aki nem szeret reggelizni, míg más idő hiányában mond le róla. Eljött az idő, hogy változtass a rossz szokáson, muszáj enni valamit reggelire. Lehet az vajas kalács tejjel vagy kávéval, szendvics, péksütemény, ha táplálóbbra törekedsz, akkor gyümölcssaláta, de turmixot is ihatsz.
A legnépszerűbb reggelik tojásból készülnek, ülj egy asztalhoz a családdal és készíts omlettet, vagy dobj össze egy hagyományos angol reggelit, amelynek már a látványától jóllakik az ember. Ha ennyi ötlet nem elég, mutatjuk, milyen finomságokkal indíthatod a napot, van köztük mindenféle, egészséges és bűnösebb falat is.
Baconös-sajtos muffin
A muffinról szinte mindenkinek az édes változatok ugranak be, pedig sós verzióban is készülhetnek. A sós muffinok nagyszerű vendégvárók, reggelire is fogyaszthatók, és még a csomagolást is jól bírják. Az egyik nagy kedvencbe sok sajt és bacon is kerül. Sajtból akár kétfajtát is keverhetsz a masszába, az egyik mindenképp füstölt legyen. Bacon helyett pedig sonkát is használhatsz.
French toast
A franciák bundás kenyere az édesszájúak egyik nagy kedvence. Eltérően a hagyományos bundás kenyértől, a francia változat vajon sül, a kenyér- vagy kalácsszeletek tejes, cukros, fahéjas bundát kapnak. Az alapot szezonális finomságokkal gazdagítva is érdemes kipróbálni, például sütőtökkel. A tök püré formájában kerül a tejbe.
Sajtos-sonkás bundás kenyér
És ha már bundás kenyér, akkor a hagyományos kedvenc sem maradhat ki! A finomság nem teljesen a klasszikus formában készül, bő olaj helyett sütőben pirul sonkával és sajttal dúsítva. A kiadós reggeli mellé kínálj friss zöldségeket, garantáltan jóllakat, ebédre csak valami könnyedre fogsz vágyni.
Melegszendvicskrém
A melegszendvicset mindenki szereti, gyors megoldás, ha éhes az ember, a nap bármelyik szakában fogyasztható. Napindítónak is tökéletes, hétvégére remek választás. A bekevert krém hűtőben tárolható, pluszsajttal megszórva még finomabb, de még extra feltétekkel is dúsíthatod.
Benedict tojás
Az úri villás reggelit éttermekben rendeli leggyakrabban az ember, pedig otthon is el lehet készíteni. A tojást angol muffinon szokás kínálni, sonkával vagy baconnel együtt, hollandi mártással nyakon öntve. A mártás készítésénél légy figyelmes, vízgőz felett folyamatosan kevergesd, vigyázz, nehogy rántotta legyen belőle. A mártás akkor jó, ha szép sűrű lesz a textúrája.
Házi vizes zsemle
A reggeli pékáruval az igazi, lehet az ropogós vekni, vajas kifli vagy vizes zsemle. Az otthon sült pékárunak nincsen párja. A jó zsemle kívül ropogós, belül foszlós. A tökéletes állagért thang zhong technikával készítsd el a zsemlét, akár több napig is megőrzi az álompuhaságát.
Juhtúrós tojáskrém
A reggeli fénypontja a házi készítésű kence, az egyik legizgalmasabb változat a juhtúrós tojáskrém, melyben apróra vágott hagyma roppan, a krémességet a tejföl és a vaj biztosítja, plusz egy kis majonéz is kell bele, a textúra mellett az ízhez is ad egy kis pluszt.
Kakaós csiga fehér csokival bevonva
A kakaós csiga régi kedvenc, kicsik és nagyok egyaránt szeretik. A bevált recepttel néha érdemes játszani, felturbózva még finomabb lehet a péksüti. Játssz a töltelékkel, adj hozzá valami pluszt, rejts a tésztába valamilyen ízesítőt, vagy vond be a csigát édes mázzal. Nagy kedvenc a csokival bevont kakaós csiga, melyet sötét helyett fehérrel is bevonhatsz.
Banános-mézes smoothie
Van úgy, hogy nincs idő reggelizni, enni azonban akkor is muszáj, ilyenkor szuper választás az energiával feltöltő smoothie. Az italban zabpehely is helyet kap, a sokoldalú finomság eltelít és lassú felszívódású. A banánt használat előtt érdemes a fagyasztóba küldeni, mert sokkal frissítőbb lesz a smoothie.
Fotók: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors, Szász Eszter/Sóbors