A rizs bűvöletében: 8 szuper recept a körettől az egytálételig

rizses-recetpvalogatas
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rizs egy univerzális köret, szinte bármilyen főételhez passzol, ráadásul a megfelelő technikával könnyen el is készíthető. Ezúttal a legjobb rizses receptjeinkből válogattunk.

A rizs rengetegféle lehet: felteheted most magadban a kérdést, hogy hányfélét ismersz, és hányat próbáltál már megfőzni? A rizs lehet sima fehér vagy barna, fekete vagy vad, jázmin vagy basmati, a sushi- és rizottórizsről nem is beszélve. 

Válogatásunkban a körettől az egytálételig mutatunk most variációkat ezzel az alapanyaggal. Ha pedig szükséged lenne egy kis rizsfőzési mankóra, kattints és olvasd el korábbi cikkünket!

Korianderes rizs lime-mal

Mit is kívánhatna magának egy szelet natúr csirkemell, ha nem egy mediterrán, már-már egzotikusnak számító rizsköretet, amit a lime és a friss koriander tesz azzá, ami? Az elkészítése nem különbözik egy egyszerű főtt rizsétől, csupán a hozzáadott finomságok térnek el a hagyományos kukorica és borsó kombinációktól.

koriandere-lime-os-rizs

Rizzsel töltött szőlőlevél

Ezt a görög eredetű ételt több mediterrán nemzet is a magáénak vallja, így gondoltuk, megmutatjuk, hogy mitől is olyan különleges ez az egyszerű fogás. Fogyaszthatod hidegen és melegen is, elő- vagy főételként, citrommal és joghurttal, ráadásul rizzsel és hússal egyaránt megtöltheted, a különböző magvakról nem is beszélve.

szololevelbe-csomagolt-rizs

Paprikaágyon sült rizs

Ez a köret egy amolyan anyáról lányára szálló recept. Nem túl elterjedt, sőt, talán divatját is múlta, de éppen a különlegessége miatt tudsz tarolni vele, ha egy finom húsos fogás mellé ezt a párolt hagymán sült, tejföllel átitatott főtt rizst készíted el a sütőben. Az újdonság varázsa mindenkit meg fog babonázni, meglepő, mennyi íz fér el egy egyszerű tepsis köretben.

paprikaagyon-sult-rizs

Tavaszi rizses hús

A toplistánkról egy finom rizses hús sem maradhat le: ez a fogás sok finom zöldséggel, szaftos csirkemellel és egy kis Cayenne-borssal készül, hogy egy kis pikáns ízt is belecsempésszünk. Tehetsz bele kaliforniai paprikát, aszalt paradicsomot vagy amit csak megkívánsz. Kiváló egytálétel neked vagy akár az egész családnak is.

tavaszi-rizseshus

Raguval töltött pritaminpaprika

Maradva a húsos vonalnál, ebben a receptben a marhahúsos ragué a főszerep, amit főtt rizs, bab és kukorica kíséretében tölthetsz bele a formás kis pritaminpaprikákba, megalkotva a mexikói stílusú töltött ételt. A tetejére parmezán olvad, végül pedig a paprika kalapja is felkerül, hogy mégiscsak megőrizzük az étel eleganciáját is.

raguval-toltott-pritamin

Mexikói babos egytálétel

Igen, mintha a babbal éppen az imént lett volna dolgunk, mivel azonban egy közönségkedvenc zöldség, így nehéz lett volna megállni, hogy ne beszéljünk erről a receptről is. Ebben az ételben az a vonzó, hogy egy úgynevezett egylábasos étel, vagyis nem kell hozzá 2-3 edényt is összekoszolnod. Alapanyagait tekintve mélyen merít a mexikói konyhából, ugyanakkor tofu is kerül bele, ami a vegetáriánusok és vegánok számára is vonzóvá teheti. Vigyázat, mert nem csak a töltött káposzta finom felmelegítve!

mexikoi-rizs

Gombás rizottó

Természetesen egy mennyei rizottó sem maradhat ki a válogatásból, hiszen ez is speciális rizzsel készül. Az igazi rizottónak selymes és krémes a textúrája, a rizsszemek nem főnek szét, és az egész egy csodálatos költeménnyé áll össze a tányérodon. Ennek a receptünknek a segítségével egy krémes, gombás rizottót készíthetsz el, amit sok sajt koronáz meg a végén. Ehhez az ételhez bizony idő és türelem kell, a figyelemről nem is beszélve, a végeredmény azonban minden fáradságot megér.

gombas-rizotto

Tejberizs másként

Ha tudod, hogyan készül a klasszikus tejberizs, akkor azt most gyorsan felejtsd is el. Ezúttal ugyanis egy olyan receptet mutatunk, ami alapjaiban fogja megváltoztatni a felfogásodat a tejberizsről. Most remegős gombócok készülnek, amelyeket pirult zsemlemorzsába forgatunk. A tejberizs ugyanis egy tradicionális édességnek számít Mexikóban is, ott karakteres ízét a mazsolának és a fahéjnak köszönheti. Náluk mindössze a formája más, meg persze az ízesítés, de a desszert fogalmát ők is abszolút kimerítik.

remegos-gombos-tejberizs

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon