Rostban gazdag desszertek: ezeket bűntudat nélkül eheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A napi szükséges rostmennyiséget nemcsak zöldségek és gyümölcsök formájában fogyaszthatod el, hanem meglepő módon a sütemények és más desszertek is remek forrásai lehetnek a fontos tápanyagnak.
Ebben a korábbi cikkünkben olvashatsz arról, hogy mennyire fontos szerepe van a rostoknak az emberi szervezet egészséges működésében, és mennyi betegség megelőzhető általuk.
A legtöbben azonban főként a salátaevést társítják a rostfogyasztással, aminél viszont kellemesebb és csalogatóbb formája is létezik a dolognak. A teljes kiőrlésű gabonafélékből, zabpehelyből vagy olajos magvakból készülő sütemények nemcsak nagy mennyiségű rosttal látják el a szervezetedet, de finomak is, így öröm lesz falatozni belőlük. Arra azonban figyelj, hogy pozitív tulajdonságuk mellett cukrot és más édesítőket is tartalmaznak, így ha diéta vagy fogyókúra a célod, akkor mértékkel fogyaszd!
Sütőtökös morzsasüti
Ez a sütőtökös morzsasüti amilyen mutatós, olyan finom is. A sok zabpehely és sütőtök miatt annyira tápláló és tartalmas, hogy reggelire és tízóraira is fogyaszthatod. Ráadásul csak növényi hozzávalókat tartalmaz, így a tejtermékek miatt sem kell aggódnod.
Reggelizőkeksz
Felejtsd el a boltban kapható reggeli kekszeket, és készítsd el otthon a saját verziódat. Ezt a változatot a zabpehely mellett sok aszalt gyümölcs gazdagítja, és olajos magvak is kerülnek bele. Nagy pozitívuma, hogy finomított cukor nélkül, juharsziruppal készül.
Csokis chiamousse
Ez a csokis chiamousse a chiapuding továbbfejlesztett és szerintem sokkal finomabb változata. Minden benne van, ami a pudingban is, de mivel turmixgépben kell krémesre pürésíteni, a végeredmény egy lágy és levegős krém, ami annyira finom, hogy desszertként is megállja a helyét. Szuper választás arra az esetre, ha nem szereted elrágcsálni a kis ropogós magokat, de a chia pozitív hatásait szeretnéd kihasználni.
Sokmagvas kréker
Ha az édes helyett inkább a sós ropogtatnivalók rajongója vagy, akkor ez a sokmagvas krékerrecept neked szól. Az ínyenc ropogtatnivalóba olajos magvak és csonthéjasok is kerülnek, a barna rizslisztnek köszönhetően pedig még gluténmentes is. Tökéletes kencék és mártogatósok mellé.
Feketebabos brownie
Elsőre talán elképzelhetetlennek, sőt meghökkentőnek tűnhet a bab és a csoki párosa, de ebben a szaftos brownie-ban ez is lehetséges. Az elterjedtebb vesebabhoz képest a feketebabnak sokkal enyhébb az íze, így a kakaó és a csokoládé kombinációja teljesen elnyomja azt. Az eredmény pedig egy szaftos és ragacsos sütemény, amely nemcsak rostokban, de fehérjékben is bővelkedik.
Banánkenyér
A banánkenyér nemcsak arra az esetre hasznos megoldás, ha túlérett néhány banán, hanem akkor is, ha egészséges sütit ennél. Ebbe a változatba nem kerül finomított cukor, az édesítésről a pürésített banán, aszalt datolya és kevés juharszirup gondoskodik. A teljes kiőrlésű liszttel együtt pedig rengeteg rosthoz juttatja a szervezetedet.
Mogyoróvajas energiagolyó
Az energiagolyók fénykorukat élik, és nem véletlenül. Gyorsan készülnek, sok hasznos tápanyagot tartalmaznak, és gyakorlatilag bármilyen hozzávalóból elkészítheted, amit csak megkívánsz. Ez a zabpelyhes-mogyoróvajas változat a rostok mellett fehérjében is bővelkedik, és hatalmas előnye, hogy akár magaddal is viheted, ha éppen az úton szeretnéd megenni.
Fotók: Getty Images, Kapitány Beáta / Sóbors