Utálod a sárgaborsót? Ezekkel a módszerekkel szeretheted meg!

sárgaborsó - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olcsó, egészséges és hasznos alapanyag, ha elrugaszkodunk a gyerekkorunkban megszokott, rántástól nehéz, fojtós főzelékektől.

A sárgaborsó valódi misztérium, először is azért, mert nem létezik. Nincs ilyen nevű növényfaj, sárgaborsónak a kerti zöldborsó egy felhasználási módját nevezik.

A zöldborsó hántolt, szárított és felezett változata a friss eredetijével ellentétben könnyeket csalt éhes általános iskolai önmagam szemeibe, de nem a boldogságtól. Pedig én máskülönben szinte mindent megettem, de a sárgaborsóval egyszerűen képtelen voltam megbarátkozni.

Elsősorban nem is az ízével, hanem az állagával volt a baj, az se nem darabos, se nem sima, egyenletes, homogén, mégis durva és szemcsés volt. Azóta felnőttem, főzök és megpróbáltam megbarátkozni vele újra, mégsem sikerült. Pedig igyekeztem feldobni citrommal, főtt sonkával, lassú főzéssel, mégsem kerültem hozzá közelebb. 

Most pedig, hogy egyre valószínűbbnek tűnik annak a realitása, hogy a jövő étkezésének igen fontos alapjait a hüvelyesek teszik majd ki, ideje valóban megszeretni mindent, mert bár nagyon bírom a csicseriborsót, nem biztos, hogy minden nap képes leszek rajta élni. A sárgaborsóból sem csak főzelék készülhet és nem csak fasírttal társulhat - utánanéztem, hányféleképpen készítik el ezt az alábecsült mostoha hüvelyest.

A lengyel

A lengyel még nálunk is levesesebb nép, reggelire is képesek forró, gazdag, zsíros, kolbászos leveseket enni, és ahányat csak kóstoltam közülük, mind csodálatos volt. A sárgaborsóból levest készítenek sok zöldséggel, krumplival és füstölt hússal. Ahogy több recept és blog is írja, a füstölt íz a fogás lényege, nélküle egy fabatkát sem ér: úgy vannak ők ezzel, mint mi a bablevessel.

sárgaborsó - ajanlo

Az indiai

Dahlt, azaz sűrű indiai leves-főzelékféleséget minden hüvelyesből lehet gyártani, a lényeg csak az, hogy nagyon fűszeres legyen. A sárgaborsóból készült dahlhoz sok kurkumát adnak, így még sárgább lesz, és persze gyömbért, csilit és paradicsomot is. Van olyan recept, ami kókusztejet is használ, mások nélküle készítik.

A görög

Elképesztően jól hangzik az a görög recept, amelynél a citromos sárgaborsópürét egy mézes, édes-savanykás padlizsánraguval megfejelve tálalják, ezt muszáj lesz kipróbálnunk.

Továbbiak

És itt nincs vége - sárgaborsóból még ezeken kívül is lehet izgalmas dolgokat készíteni. Sokan például fogják a csicseriborsót, majd sárgaborsóra cserélik a hummuszban. A nem péppé, hanem szemesre főtt borsót úgy használják salátákhoz, mint mi a csicserit például ebben a receptben. A finomra őrölt szemekből remek liszt lesz, ami gluténmentes, és készülhet belőle palacsinta vagy keksz is. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük