Kerti sütögetés indul: BBQ vagy grill, mi a különbség?

Szabadtéri sütögetés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Itt a nyár, irány a szabad, ez pedig azt jelenti, hogy kezdődhet a kerti sütögetés. A parázson sült ételek ellenállhatatlanok, húsok és zöldségek is pirulhatnak a grillrácson.

Lassan kezdetét veszi a nyár, ilyenkor, aki csak teheti, a szabadban élvezi a napsütéses időt, és elindul a kerti grillpartiszezon is.

A szabadban főzés szuper élmény, jó érzés, mikor összejön a család és a barátok, hogy együtt kikapcsolódjanak, jót beszélgessenek, közben pedig élvezzék a finom falatokat. Legyen szó bográcsozásról, grillezésről vagy BBQ-ról.

Grill vagy BBQ?

A grillezés régóta ismert technológia, mely során húspogácsa, kolbász, zöldség és gyümölcs is kerülhet a rácsra. A grillezés magas hőfokon történik, forró, izzó parázs fölött, úgyhogy nem kell sokáig pirulniuk az alapanyagoknak, gyorsan elkészülnek.

A barbecue (BBQ) múltja szintén régre tehető. Kezdetben úgy működött, hogy ástak egy gödröt, melyben tüzet raktak, majd e fölé helyezték a sütni kívánt húst, végül ágakkal és levelekkel takarták be. Ma a BBQ lecsukható tetejű sütőkben vagy smokerekben történik. Az így készült húsokat lassan, alacsony hőfokon szokás sütni, nagyobb darabok elkészítésénél remek választás, mivel így hihetetlenül szaftosak és porhanyósak lesznek. A BBQ-nál az alacsony hő és füst segítségével készül el a hús.

Fontos megjegyezni, hogy a BBQ-nak Amerikában óriási hagyománya van, nem illik összekeverni vagy felcserélni a kettőt.

Amire figyelni kell

Előkészület

A szabadtéri sütés megkezdésénél először is meg kell győződni a biztonságos környezetről. Ne legyen a közelben olyan, ami lángra kaphat. Mivel fő a biztonság, legyen kézközelben víz, oltókészülék, ha bármi baj történne, így tudsz cselekedni. Az eszközöket is ellenőrizd: jó, ha van hőálló kesztyű, húsvilla, kenőtoll, alufólia.

A pácolásról ne feledkezz meg!

A grillezni kívánt húsoknak jót tesz a pácolás, rengetegfélét kipróbálhatsz. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hús a pácban, így átjárják a fűszerek, de ha elfelejtetted, akkor a sütés előtti 15-30 perc is megteszi, ebben az esetben inkább száraz pácot használj.

A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása

Lehetőleg olyan fajtákat válassz, amelyek könnyen meggyulladnak, de az étel ízét nem befolyásolják. A faszén közé érdemes újságpapír-galacsinokat tenni. Először a papírt kell meggyújtani, így a tűz átterjed a fára vagy faszénre. Kezdetben nagy lánggal fog égni, majd csillapodik, egyenletesen parázslik. Fontos, hogy sütés előtt 30-40 perccel be kell gyújtani, idő kell, mire eléri a megfelelő hőfokot.

Szabadtéri sütögetés ct2

Húshőmérő

Még rutinos grillezőknek is ajánlott használni. A digitális hőmérővel egyszerűen ellenőrizheted, hogy a húsok megfelelően átsültek-e, és a legtöbb receptben írják is a megfelelő hőfokot. Ha nincs ilyened, tapintás és látvány alapján is megítélheted. Ha a hús a csont mellett világos rózsaszín, akkor már kész van, így kellemesen szaftos. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük