![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kerti sütögetés indul: BBQ vagy grill, mi a különbség?
![Szabadtéri sütögetés cover](https://kep.index.hu/1/0/4905/49051/490512/49051256_3739210_788c6db52ca62bc9fe696daf2485a2db_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Itt a nyár, irány a szabad, ez pedig azt jelenti, hogy kezdődhet a kerti sütögetés. A parázson sült ételek ellenállhatatlanok, húsok és zöldségek is pirulhatnak a grillrácson.
Lassan kezdetét veszi a nyár, ilyenkor, aki csak teheti, a szabadban élvezi a napsütéses időt, és elindul a kerti grillpartiszezon is.
A szabadban főzés szuper élmény, jó érzés, mikor összejön a család és a barátok, hogy együtt kikapcsolódjanak, jót beszélgessenek, közben pedig élvezzék a finom falatokat. Legyen szó bográcsozásról, grillezésről vagy BBQ-ról.
Grill vagy BBQ?
A grillezés régóta ismert technológia, mely során húspogácsa, kolbász, zöldség és gyümölcs is kerülhet a rácsra. A grillezés magas hőfokon történik, forró, izzó parázs fölött, úgyhogy nem kell sokáig pirulniuk az alapanyagoknak, gyorsan elkészülnek.
A barbecue (BBQ) múltja szintén régre tehető. Kezdetben úgy működött, hogy ástak egy gödröt, melyben tüzet raktak, majd e fölé helyezték a sütni kívánt húst, végül ágakkal és levelekkel takarták be. Ma a BBQ lecsukható tetejű sütőkben vagy smokerekben történik. Az így készült húsokat lassan, alacsony hőfokon szokás sütni, nagyobb darabok elkészítésénél remek választás, mivel így hihetetlenül szaftosak és porhanyósak lesznek. A BBQ-nál az alacsony hő és füst segítségével készül el a hús.
Fontos megjegyezni, hogy a BBQ-nak Amerikában óriási hagyománya van, nem illik összekeverni vagy felcserélni a kettőt.
![Szabadtéri sütögetés ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4905/49051/490512/49051276_31c35ed5fa35b6956cdea2d05f4b9987_wm.jpg)
Amire figyelni kell
Előkészület
A szabadtéri sütés megkezdésénél először is meg kell győződni a biztonságos környezetről. Ne legyen a közelben olyan, ami lángra kaphat. Mivel fő a biztonság, legyen kézközelben víz, oltókészülék, ha bármi baj történne, így tudsz cselekedni. Az eszközöket is ellenőrizd: jó, ha van hőálló kesztyű, húsvilla, kenőtoll, alufólia.
A pácolásról ne feledkezz meg!
A grillezni kívánt húsoknak jót tesz a pácolás, rengetegfélét kipróbálhatsz. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hús a pácban, így átjárják a fűszerek, de ha elfelejtetted, akkor a sütés előtti 15-30 perc is megteszi, ebben az esetben inkább száraz pácot használj.
![Szabadtéri sütögetés ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4905/49051/490512/49051284_4f6d534d9ff4f331a37502829b98e1a6_wm.jpg)
A megfelelő tüzelőanyag kiválasztása
Lehetőleg olyan fajtákat válassz, amelyek könnyen meggyulladnak, de az étel ízét nem befolyásolják. A faszén közé érdemes újságpapír-galacsinokat tenni. Először a papírt kell meggyújtani, így a tűz átterjed a fára vagy faszénre. Kezdetben nagy lánggal fog égni, majd csillapodik, egyenletesen parázslik. Fontos, hogy sütés előtt 30-40 perccel be kell gyújtani, idő kell, mire eléri a megfelelő hőfokot.
Húshőmérő
Még rutinos grillezőknek is ajánlott használni. A digitális hőmérővel egyszerűen ellenőrizheted, hogy a húsok megfelelően átsültek-e, és a legtöbb receptben írják is a megfelelő hőfokot. Ha nincs ilyened, tapintás és látvány alapján is megítélheted. Ha a hús a csont mellett világos rózsaszín, akkor már kész van, így kellemesen szaftos.
Fotók: Getty Images