Tévhitek és tények az alkoholfogyasztásról - Valóban egészséges a napi 2 pohár vörösbor?

Borivas C
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A közhiedelem úgy tartja, hogy napi 2 pohár vörösbor jót tesz az egészségünknek, hiszen akár a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújthat. A tudomány azonban teljesen más állásponton van.

Az alkohol segít ellazulni, feloldani a gátlásokat, és már-már kötelező kelléke a baráti és családi összejöveteleknek.

Számos pozitív hozadéka van, amelyek miatt előszeretettel fogyasztjuk, azonban ne feledkezz meg arról, hogy egy pszichoaktív szerről van szó, és függőséget okozhat. És ha azt gondolod, hogy ehhez nagy mennyiségekben kell fogyasztani, akkor tévedsz: már kis adagokban is addiktív lehet.

A statisztikák nem hazudnak

A WHF (World Health Federation), azaz a Szív Világszövetség egy 2022-ben megjelent friss cikkben publikálta az alkoholfogyasztás veszélyeiről szóló tanulmányát, és az eredmények meghökkentőek. A szervezet célja ledönteni azokat a tévképzeteket, amelyek az alkoholfogyasztást kedvező fényben tüntetik fel, és felhívni a figyelmet az alkohollal kapcsolatos megnövekedett elhalálozási és megbetegedési adatokra.

Borivas

2019-ben az alkoholfogyasztás 2,4 millió ember halálát okozta, ami az erre az időszakra vetített halálesetek 4,3 százaléka! Az alkohol (típusától függetlenül) káros, és jelentős károkat okozhat az emberi szervezetben a mennyiségétől és gyakoriságától függően. Fogyasztása olyan rizikófaktort jelent, amely elkerülésével jelentősen lecsökkenne a szív- és érrendszeri, a rákos és az emésztőrendszeri megbetegedések száma, ugyanakkor számos sérülés is megelőzhető lenne.

Mi áll a tévhitek mögött?

Számos tudományosnak beállított cikk olvasható az interneten, amelyek egészségesnek próbálják beállítani a jó minőségű alkoholok kis mennyiségű fogyasztását. Ezeknek a vizsgálatoknak azonban kizárólag a megfigyelések szolgálnak alapjául, és nincsen bizonyítható összefüggés a napi egy pohár vörösbor és a szívroham alacsonyabb kockázata között.

Borivas 3

Monika Arora, a szervezet tagja szerint nagyon veszélyes, hogy az alkoholt a vibráló társasági élet kötelező elemeként állítják be, mivel ez eltereli a figyelmet a káros hatásairól. Szerinte “ezek az állítások jó esetben tévesek, a legrosszabb esetben az alkoholipar kísérlete arra, hogy megtévessze a lakosságot a termékei veszélyeiről.”

Az alkohol egyéb veszélyei

Az alkohol amellett, hogy addiktív, fogyasztása pusztíthatja az agysejteket, kiszáradáshoz, savas refluxhoz és gyomorfekélyhez vezethet. Hideg időben kifejezetten veszélyes, számos gyulladásos megbetegedés, alvászavar, sőt cukorbetegség okozója is lehet. A WHO ugyanis 25 grammban (6 teáskanálnyi) határozza meg a napi cukorbevitel maximumát, ami könnyen elérhető akár két pohár édes bor elfogyasztásával, de nagyobb mennyiségben száraz borok is tartalmazzák ezt a dózist. A borfogyasztás ugyanakkor azért is megtévesztő, mert a gyártók rendszerint semmilyen információt nem tüntetnek fel a címkéken a termék cukor- vagy kalóriatartalmáról. 

Borivas 1

Az alkoholfogyasztás veszélye tehát, hogy felborítja a vércukorszint egyensúlyát, ami azzal társul, hogy a gátlások is túlzottan feloldódnak. Ez rossz ítélőképességhez és döntésekhez vezethet. 

A teljes absztinencia a legtöbb ember számára nem járható út, azt azonban igenis megválogathatod, hogy milyen alkoholt fogyasztasz. Minőségi vörösborokkal vagy biosörökkel nem fogsz mellé, ha csak különleges alkalmakkor, kis mennyiségben fogyasztod őket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon