7 tipp, mivel teheted különlegesebbé a tiramisut: tojásmentes és poharas verziót is mutatunk

tcover6
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok híres kávés süteménye az egész világon népszerű, nem lehet megunni, azonban a hagyományos változat mellett más formában is érdemes kipróbálni a desszertet.

A tiramisu látványos és nagyon finom édesség, az elkészítése nem bonyolult, sőt a sütésben rutinnal nem rendelkezők is össze tudják dobni.

A tiramisu azt jelenti, hogy „dobj fel”, a benne található kávé miatt felpörgeti az embert. Ha gyerekek is kapnak az édességből, tanácsos elhagyni a kávét, helyette használj kakaót, vagy olvasztott étcsokiba mártsd bele a babapiskótát.

tct2

Az oldalon már többször mutattunk szuper tiramisurecepteket, most azonban arról ejtünk szót, mivel teheted izgalmasabbá a nagy kedvencet, milyen formában készülhet, és ha nem szimpatizálsz egy alapanyaggal, mire cseréld le.

Mascarpone nélkül is lehet tiramisut készíteni?

A tiramisu másik fő alkotóeleme a mascarpone, a semleges ízű, lágy sajttól lesz krémes a desszert. Mascarpone vásárlásánál mindig törekedj a kiváló minőségre, lehetőleg bivalytejszínből vagy tehéntejből készüljön. Persze a drága alapanyag nélkül is lehet alkotni, az úgynevezett hamis tiramisuba tejföl vagy vaníliakrém kerül.

tct7

Mascarponéval vagy nélküle, de még gazdagabbá teheted a krémet, ha nutellával, csoki- vagy karamellöntettel kevered egybe, igaz, így messze kerülsz a hagyományos változattól, de nagyon finom lesz!

Tojásmentesen is készülhet

A desszert megalkotásánál sokan nem szimpatizálnak azzal, hogy nyers tojás kerül a desszertbe, félelemre adhat okot az esetleges szalmonellafertőzés. Hogy ezt elkerüld, tanácsos a tojást forró vízbe mártani, vagy vízfürdő felett kikeverni. A tojás mindig legyen friss, ezt egy egyszerű technikával ellenőrizheted: helyezd egy tál vagy pohár vízbe, ha elmerül a folyadékban, az azt jelenti, hogy friss, ha viszont fennmarad a felszínén, nagy eséllyel megbuggyant. Ha esetleg középen lebeg, nem friss, de más ételben, süteményben még felhasználhatod.

tct3

Ha pedig még ezek után sem szimpatizálsz a nyers tojás gondolatával, vagy érzékeny vagy rá, egyszerűen hagyd ki, itt találsz hozzá receptet.

Ízesítsd bátran!

A kávé erős aromája mellett rum is érezhető a tiramisuban, de érdemes mással is dúsítani. Jól áll a krémnek a citrusosság, akár narancslével is kipróbálhatod, vagy rum helyett használj mandulaaromát, desszertbort. Ha pedig különlegesebbre készítenéd, akkor narancsvirágvizet adj a töltelékhez.

tct5

Gyümölcsdarabokkal is mennyei

A rétegek közt gyümölcsdaraboknak is jut hely, a legjobb, ha szezonális finomságokkal dúsítod. A legjobb változatokban eper, cseresznye vagy erdeigyümölcs-keverék bújik meg.

Palacsintaformában is készülhet

A sütemény jellegzetes ízvilága palacsintához is szuperül illik. Ha igazán látványos finomságot szeretnél az asztalra tenni, akkor palacsintatorony formájában próbáld ki, de a mascarponés tölteléket simán rá is kenheted a tésztára, melyet feltekerve kínálhatsz.

tct4

A tiramisumuffint is érdemes kipróbálni

Az egyik legegyszerűbb kevert finomság a muffin, rengeteg variációban készülhet. A tiramisus verzió kívül-belül csupa krém, nem lehet neki ellenállni. A mascarpone a puha tészta töltelékét képzi, de habzsákból a muffin tetejére is nyomhatsz belőle, tejszínhabbal megkoronázva is isteni.

Pohárdesszertként is megállja a helyét

A pohárdesszerteket mindenki szereti, mutatósak, krémesek, nagyon finomak, és arról se feledkezz meg, milyen gyorsan össze lehet őket dobni. A tiramisu poharas édesség több változatban is készülhet, a babapiskótát összetörve vagy darálva is rétegezheted, a tetejére akár csokiszószt is csorgathatsz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük