Mennyire egészséges a sok tofu? Kutatási eredmények összegzése

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miután a növényi húsokkal kapcsolatban egy csomó aggályunk lépett fel - drága és nem is utánozza sikeresen a húst -, megpróbáljuk végigvenni azokat az alapanyagokat, amelyeket tipikusan hús helyettesítésére szoktak használni.

A sajt, ami növényből készül

A tofu talán az egyik legnépszerűbb alapanyag, amit kifejezetten erre a célra használnak, levesekben, ragukban, pirított rizsekben, tésztákban. A szójababból készült sajtszerű készítmény alapvetően jellegtelen, ami előnyére válhat, ha kreatívan használjuk fel, mert jól felveszi az ízeket, pácokat, fűszereket, könnyen idomul bármilyen környezet ízvilágához. Sűrített szójatejből készül, amit tégla alakúra préselnek, így valóban sajthoz hasonló lesz.

Sok protein

A tofunak nagyon magas a fehérjetartalma és tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tehát valóban azok közé a növényi tápanyagok közé tartozik, amelyek alkalmasak lehetnek a hús pótlására. 100 gramm tofuban 8 gramm fehérje található, ugyanennyi csirkemellben például 30 gramm van, ami nem rossz arány. Emellett egy időben rengeteg más előnyét is hangsúlyozták, miszerint segít a koleszterinszint alacsonyan tartásában, a fogyásban, sőt, egyes rákfélék megelőzésében is. 

tofu

Aggodalmak

Néhány éve azonban aggodalommal teli hírek kezdtek terjedni a szójából készült termékekkel kapcsolatban, így a tofu is a megkérdőjelezett alapanyagok közé került. Korábban úgy gondolták, hogy a szója segít megelőzni a mellrákot, mivel azokban az országokban, ahol a mindennapi táplálkozás része, alacsonyabb volt ezeknek a megbetegedéseknek a száma. Aztán rájöttek, hogy az ösztrogénhormonhoz hasonló összetevők találhatóak benne, amit a szervezet receptorai annak azonosítanak. Az ösztrogén pedig növelheti a mellrák kockázatát, illetve a meglévő daganatok növekedését. 

Alaptalan félelmek

Az utóbbi húsz évben rengeteg különböző kutatás foglalkozott a problémával, a jelenlegi megállapodás és eredmények szerint az összes aggály alaptalannak bizonyult, és a szójából készült termékek, így a tofu is, biztonságosak.

Abban viszont minden dietetikus és táplálkozási szakértő egyetért, hogy nem elég egyszerűen tofura vagy más tutinak gondolt alapanyagra cserélni a húst, ha vegetáriánus életmódra váltunk, fontos, hogy a növényi eredetű, fehérjében gazdag táplálékokat vegyesen, kiegyensúlyozottan alkalmazzuk. Fontos megemlíteni azt is, hogy a szója allergén élelmiszer, ezért érdemes nagy odafigyeléssel fogyasztani.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük