![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tervezd meg a heti menüt, hogy ne legyen maradék: 5 tipp élelmiszer-pazarlás ellen
![épcover](https://kep.index.hu/1/0/4512/45127/451272/45127232_3442420_97ec4126a9922916060e68792b072f58_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ételpazarlás mértéke sajnos még mindig igen magas, hogy elkerüld a pocsékolást, már a bevásárlásnál tudatosnak kell lenned.
Sokan nem is gondolnák, hogy a háztartásokban mennyi olyan élelmiszer végzi a kukában, melyet fel lehetne még használni. Az ételpazarlás mértéke még mindig nagyon magas, pedig könnyen lehet ellene tenni.
Persze van az a helyzet, amikor megbocsátható, ha az élelmiszer hulladékként végzi, ilyen, ha megromlott. Élelmiszer-pazarlásnak az számít, ha minden ok nélkül dobod ki az ételt, vagy egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna a pazarlás.
Előzd meg a túlvásárlást
Mielőtt vásárolni indulsz, fontos, hogy felmérd a hűtőd tartalmát. Ellenőrizd, mi lett felbontva, mi fog hamarosan lejárni. Ezeket a termékeket vedd számításba, írj bevásárlólistát. A bevásárlólista mellett hasznos heti menütervet is készíteni, ez több okból is jól jön. A listának és a menütervnek köszönhetően szabhatsz egy heti limitet, hogy mennyit szeretnél élelmiszerre költeni. Így könnyebb spórolni, valamint tényleg csak olyan termékek kerülnek a kosaradba, amelyekre szükséged van.
![épct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4512/45127/451270/45127016_883497fd50875e3dab7741cb1dc162e6_wm.jpg)
Fagyaszd le a maradékot
Azokban a háztartásokban, amelyekben mindennap főtt étel kerül az asztalra, általában marad étel másnapra. A maradékok tárolására is érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Ha a megmaradt étel nem kerül másnap elfogyasztásra, akkor inkább fagyaszd le. Így több időre megmented, ha pedig szükség van a fogásra, könnyedén felmelegítheted.
Kerüld a túlfőzést
A túlvásárlás mellett az is előfordulhat, hogy túl sokat főzöl. Ha nem szeretnél maradékokat tárolni a fagyasztóban, mert hát nem minden ételnek áll jól a hűtés, akkor próbálj annyit főzni, amennyi biztosan elfogy. Tésztánál, rizsnél, húsnál könnyedén kiszámítható, mennyi kell egy főre, ez alapján végezd a bevásárlást.
![épct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4512/45127/451270/45127020_233de6174f323ba8eaa5bf9f77fd6ca5_wm.jpg)
A szépséghibás is használható
Túl sok paprikát vagy répát vettél, a maradék zöldségek pedig megfonnyadtak, vesztettek a szépségükből? Ropogós, szemet gyönyörködtető salátát már nem készíthetsz belőlük, de mást igen. Például főzheted őket levesbe, remek alaplé készülhet belőlük, vagy valamilyen raguban szánj nekik helyet. Ugyanez a helyzet a zöldségek héjával is, tökéletes hozzávalók egy finom alapléhez.
Sokan szemétnek hiszik a brokkoli vagy a karfiol levelét, pedig ugyanolyan értékesek, mint a rózsák. A levelek is vitaminokban és ízben bővelkednek, érdemes őket használni. Más zöldségekkel is ez a helyzet, korábban már írtunk erről, ide kattintva olvashatod el a cikket. A túlérett gyümölcsöket is felhasználhatod, például turmixban vagy süteményekben.
![épct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4512/45127/451272/45127218_342fda8a12bd83a98fe50a5f28dca073_wm.jpg)
A maradékokba is új életet lehelhetsz, ilyen a krumplipüré, mely számtalan lehetőséget rejt magában, krokettet is gyárthatsz belőle. A szikkadt pékáru is megéri a törődést, bundás kenyér, zsemlemorzsa vagy kruton is készülhet belőle.
A városban is komposztálhatsz
Ha mégis kidobod a gyümölcs vagy a zöldség héját, akkor a komposztálást is kipróbálhatod. A környezetbarát módszer kertes házakban könnyebben alkalmazható, de társasházakban is van rá lehetőség. Persze nem mindegy, mi kerül a komposztba, a süteményeket és magos növényeket mellőzd. Ilyen a paradicsom, amely könnyen gyökeret ereszthet a komposztládában. Részletesen ide kattintva olvashatsz a témáról.
Fotók: Getty Images