Tervezd meg a heti menüt, hogy ne legyen maradék: 5 tipp élelmiszer-pazarlás ellen

épcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ételpazarlás mértéke sajnos még mindig igen magas, hogy elkerüld a pocsékolást, már a bevásárlásnál tudatosnak kell lenned.

Sokan nem is gondolnák, hogy a háztartásokban mennyi olyan élelmiszer végzi a kukában, melyet fel lehetne még használni. Az ételpazarlás mértéke még mindig nagyon magas, pedig könnyen lehet ellene tenni.

Persze van az a helyzet, amikor megbocsátható, ha az élelmiszer hulladékként végzi, ilyen, ha megromlott. Élelmiszer-pazarlásnak az számít, ha minden ok nélkül dobod ki az ételt, vagy egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna a pazarlás.

Előzd meg a túlvásárlást

Mielőtt vásárolni indulsz, fontos, hogy felmérd a hűtőd tartalmát. Ellenőrizd, mi lett felbontva, mi fog hamarosan lejárni. Ezeket a termékeket vedd számításba, írj bevásárlólistát. A bevásárlólista mellett hasznos heti menütervet is készíteni, ez több okból is jól jön. A listának és a menütervnek köszönhetően szabhatsz egy heti limitet, hogy mennyit szeretnél élelmiszerre költeni. Így könnyebb spórolni, valamint tényleg csak olyan termékek kerülnek a kosaradba, amelyekre szükséged van.

épct1

Fagyaszd le a maradékot

Azokban a háztartásokban, amelyekben mindennap főtt étel kerül az asztalra, általában marad étel másnapra. A maradékok tárolására is érdemes nagyobb figyelmet szentelni. Ha a megmaradt étel nem kerül másnap elfogyasztásra, akkor inkább fagyaszd le. Így több időre megmented, ha pedig szükség van a fogásra, könnyedén felmelegítheted.

Kerüld a túlfőzést

A túlvásárlás mellett az is előfordulhat, hogy túl sokat főzöl. Ha nem szeretnél maradékokat tárolni a fagyasztóban, mert hát nem minden ételnek áll jól a hűtés, akkor próbálj annyit főzni, amennyi biztosan elfogy. Tésztánál, rizsnél, húsnál könnyedén kiszámítható, mennyi kell egy főre, ez alapján végezd a bevásárlást.

épct3

A szépséghibás is használható

Túl sok paprikát vagy répát vettél, a maradék zöldségek pedig megfonnyadtak, vesztettek a szépségükből? Ropogós, szemet gyönyörködtető salátát már nem készíthetsz belőlük, de mást igen. Például főzheted őket levesbe, remek alaplé készülhet belőlük, vagy valamilyen raguban szánj nekik helyet. Ugyanez a helyzet a zöldségek héjával is, tökéletes hozzávalók egy finom alapléhez.

Sokan szemétnek hiszik a brokkoli vagy a karfiol levelét, pedig ugyanolyan értékesek, mint a rózsák. A levelek is vitaminokban és ízben bővelkednek, érdemes őket használni. Más zöldségekkel is ez a helyzet, korábban már írtunk erről, ide kattintva olvashatod el a cikket. A túlérett gyümölcsöket is felhasználhatod, például turmixban vagy süteményekben.

épct7

A maradékokba is új életet lehelhetsz, ilyen a krumplipüré, mely számtalan lehetőséget rejt magában, krokettet is gyárthatsz belőle. A szikkadt pékáru is megéri a törődést, bundás kenyér, zsemlemorzsa vagy kruton is készülhet belőle.

A városban is komposztálhatsz

Ha mégis kidobod a gyümölcs vagy a zöldség héját, akkor a komposztálást is kipróbálhatod. A környezetbarát módszer kertes házakban könnyebben alkalmazható, de társasházakban is van rá lehetőség. Persze nem mindegy, mi kerül a komposztba, a süteményeket és magos növényeket mellőzd. Ilyen a paradicsom, amely könnyen gyökeret ereszthet a komposztládában. Részletesen ide kattintva olvashatsz a témáról.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon