7 ötlet, mit érdemes vacsorázni: ezeket válaszd este 6 után
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Tényleg tilos enni este 6 után, ha fogyókúrázol? Nem feltétlenül, viszont a kalóriamennyiségre nagyon oda kell figyelned, ugyanis nem mindegy, mit fogyasztasz.
Sokan az étkezések számát csökkentik, ha súlyvesztés a céljuk, ami ideig-óráig működik is, ha azonban tartós eredményre vágysz, a bevitt kalóriákra kell inkább figyelmet fordítanod. Nem mindegy ugyanis, hogy csak napi kétszer, de nagy mennyiséget eszel, vagy akár napi ötször, de kis adagokat, utóbbival sokkal jobban jársz. Arról nem is beszélve, hogy mennyire egészségtelen korgó gyomorral az ágyba bújni, a koplalással ugyanis nem a zsír, hanem az izom fog előbb lemenni rólad, ráadásul a vércukorszinted is ingadozni fog, így még inkább az édes ízeket kívánod majd.
Először is érdemes kiszámolnod, mennyi kalóriára van szüksége a szervezetednek egy nap, majd ezt a mennyiséget elosztani 3, 4, akár 5 étkezés között. A fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, vagyis kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit felhasználsz, de ez nem jelenti azt, hogy éhezned kellene. Ha így állsz neki a fogyókúrának, egyrészt nem fog korogni a gyomrod, másrészt minden szükséges vitamint és ásványi anyagot megkap majd a szervezeted.
Este kerülni kell a gyors felszívódású, szénhidrátban gazdag, cukros ételeket, a fehér liszttel készült pékárukat, krumplit, tésztát. Érdemes fehérjében, egészséges zsírokban, zöldségekben gazdag vacsorát választani, amely nem terheli meg a gyomrot. Valójában nem is az a fő, hogy este 6 után már ne fogyassz semmit, hanem hogy a lefekvés előtti 2-3 órában ne egyél, de erre nem a fogyókúra miatt, hanem a nyugodt alvás, emésztési gondok elkerülése végett van szükség.
Más vonatkozik azokra, akik este még edzenek, nekik pótolniuk kell a szénhidrátot is a fehérje mellett, ugyanis vissza kell tölteniük a lemerült glikogénraktárakat. Érdemes lassú felszívódású szénhidrát mellett dönteni ilyenkor, ilyen a zab, illetve a teljes kiőrlésű pékáruk, tészták.
Töltött zöldség
Vacsorára tökéletes választás például a töltött zöldség, legyen az kaliforniai paprika, gomba vagy padlizsán. Természetesen a töltelék sem mindegy, hogy miből áll össze, a tejszínes, sajtos krémek helyett inkább sovány hússal, zöldséges raguval töltsd meg az alapot. Ez a quinoával és darált hússal készült kaliforniai paprika jó választás lehet, viszont érdemes sovány csirke- vagy pulykahúst használni hozzá, sajtból pedig zsírszegényet. Ez a vega töltött paprika talán még könnyedebb vacsora, amelynek fehérjében gazdag ricotta a tölteléke.
Ha a gomba mellett döntesz, juhtúróval érdemes megtölteni a kalapokat, hogy fehérjebomba legyen az esti vacsi, de csirkemellel készítve is tökéletes lesz. Ha pedig padlizsánt sütnél, ne fűszeres, húsos raguval töltsd meg, próbáld ki inkább ezt a receptet.
Zöldségspagetti
Bár fehér lisztet, így tésztát sem ajánlott fogyasztani, szerencsére zöldségből is készülhet mennyei vacsora, a cukkinispagetti például tökéletes választás. Akár bolognai raguval is kínálhatod, ha sovány húsból készíted a szószt, de pestóval is isteni lesz. Ha pedig épp nincsen cukkiniszezon, készítsd el tökből.
Párolt zöldség
Ha nem vagy annyira éhes, tényleg csak valami könnyedre vágysz, készíts párolt zöldséget. A párolás, mint technológia, nagy előnye, hogy a zöldségek vitamintartalma szinte teljes egészében megmarad, így nemcsak diétás, de egészséges vacsorát is tálalhatsz. Bármilyen zöldséget megpárolhatsz, ízlés szerint válogasd őket össze.
Fasírt
A sovány húsból vagy zöldségből készült fasírt is jó választás lehet estére, ha sütőben, zsiradék nélkül vagy minimális zsiradékkal sül. Ez a cukkinipogácsa vagy répafasírt például diétás vacsoraként is megállja a helyét, de a citromos csirkegolyóval sem lőhetsz mellé, ha sütőben készül.
Hal
A sovány hal is jó választás estére, a legjobb, ha a zöldségekhez hasonlóan párolva készíted el. A zöld tea gőzében párolt hal tökéletes vacsoraötlet, ráadásul nagyon egészséges, fehérjében és omega-3-ban gazdag. Sütőben is megsütheted a halat, a tőkehalfilé megfelel erre a célra, de a lazacot sem érdemes kihagyni a repertoárból.
Natúr csirkemell
A hal mellett a sovány hús is jó választás, például a csirkemell, főleg, ha natúr, csak minimális fűszer vagy zsiradék van rajta, nem kerül rá szósz vagy sajt. A lényeg, hogy minél kevesebb olajjal süljön, akár sütőben is elkészítheted.
Kencék
Különböző kencéket is készíthetsz vacsorára, csak arra figyelj, hogy ne legyen bennük majonéz, illetve kenyér helyett zöldséghasábokat kínálj melléjük. Ez a fokhagymás padlizsánkrém tökéletes választás, de cukkiniből is készülhet a kence, sőt, vegyesen, többféle zöldségből is. Ha inkább fehérjében gazdag vacsorát kínálnál, akkor készíts körözöttet, vagy próbáld ki ezt a juhtúrós tojáskrémet, igaz, ebben már egy kevés majonéz is helyet kap. Ez az avokádókrém is tökéletes választás.
Fotók: Getty Images