12 élelmiszer, ami tele van vassal: megelőzhető velük a krónikus fáradtság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vas fontos nyomelem, a szervezet számára nélkülözhetetlen. A megfelelő táplálkozással bőven lehet fedezni a napi szükségletet.
A vas részt vesz az oxigén szállításában, így hiánya olyan kellemetlen tünetekkel jelentkezhet, mint a krónikus fáradtság, rossz teljesítőképesség.
A szervezet a vasat nem képes előállítani, ezért az elvesztett ásványi anyagot pótolni kell. Merthogy az emberi test mindennap veszít a vasból, vizelettel, széklettel. A szervezet számára a szükséges vasmennyiséget a megfelelő étrenddel lehet biztosítani. A férfiaknak napi 10 milligrammra van szükségük, míg a nőknek valamivel többet, 15 milligrammot igényel a szervezetük. Ha valaki nem figyel a vas pótlására, akkor a szervezet vasraktára kiürül, amely kellemetlen tüneteket okozhat.
A vashiány több okból is felmerülhet. Ilyen, ha valaki húsmentes táplálkozást követ, fogyókúrázik, valamilyen gyulladás, fertőzés van a szervezetében, ezért nem tud felszívódni a vas. Hiánya az egész szervezetre hatással van, az egyik leggyakoribb tünet a tartós fáradtság, de idesorolandó még a hajhullás, sápadtság, fejfájás vagy a légszomj is.
Nem érdemes megvárni, míg a szervezet a hiány jeleit mutatja, megfelelő táplálkozással elkerülhetők a panaszok. Mutatjuk, melyek azok az élelmiszerek, melyek vasban gazdagok.
Máj
A megosztó alapanyag a legnagyobb vastartalmú állati eredetű étel. A belsőség a vérszegények és vashiányosok számára fontos táplálék, a nyomelem mennyisége a máj fajtájától függ. A legtöbb a kacsamájban található, körülbelül 30 milligramm, a sertésmájban pedig 20-22 milligramm. A máj vitaminokban is bővelkedik, különösen A-, B- és D-vitaminban.
Lencse
A fehérjében bővelkedő hüvelyesnek ott a helye a vegetáriánus étrendben. Rostban és vasban is bővelkedik. Egy csésze lencse vastartalma nagyobb, mint 20 dkg steaké.
Brokkoli
Bár a zöldségből számtalan izgalmas fogást lehet készíteni, a legjobb, ha párolva kínálod jótékony tulajdonságai miatt. A zöldségek közül a brokkoli az egyik leggazdagabb vasforrás. További érdeme még, hogy K- és C-vitaminban is gazdag.
Spenót
Popeye kedvenc zöldsége, melynek elfogyasztása után csak úgy dagadtak az izmai. A mesehős nem csoda, hogy rajongott ezért a zöldért, hisz nagyon egészséges, vitaminokban és vasban is bővelkedik. Vastartalma lenyűgöző, a húsmentes táplálkozást követők számára különösen ajánlott a fogyasztása.
Bordáskel
A kelkáposzta rokona, Ázsiában nagyon népszerű zöldség. A pak choi néven is ismert növényből ízletes ételek készíthetők. A zöld tápanyagokban gazdag, bővelkedik vitaminokban és vasban is gazdag.
Rókagomba
A feltűnő sárga színben ragyogó rókagomba az ínyencek kedvence. Intenzív zamatú finomság, mely fehérjében, vitaminokban és vasban is bővelkedik. A gombafajták közül ebben van a legtöbb vas, frissen és szárított formában is.
Tökmag
A kellemes ízű apróság áldás a szervezetnek. Rostgazdag, ezért jót tesz az emésztésnek, kiváló magnéziumforrás, ezért csökkenti a vérnyomást, segíti a keringést és még vasban is bővelkedik. Napi egymaréknyi elfogyasztása nagyon hasznos a szervezetre nézve.
Szezámmag
A parányi méretű finomság remekül beilleszthető az étrendbe, szórd egyszerűen a reggeli joghurtra, de elfér salátákban és szószokban is. A táplálék bővelkedik telítetlen zsírsavakban, A-, B1-, B2- és E-vitaminban, valamint kalcium és vas is található benne.
Kesudió
A kedvelt csemege szuper fehérjeforrás, szuperélelmiszernek számít, ám mértékkel ajánlott falatozni, mivel a kalóriatartalma magas. Áldásos tulajdonságai közt említendő, hogy vasban bővelkedik, negyedcsészényiben 2 gramm található.
Krumpli
A krumpli szerény finomság, melyből nagyon ízletes fogások születhetnek. Sokan nem is gondolnák, de vasat is tartalmaz, egy nagyobb darabban több található, mint egy kisebb adag csirkehúsban, de csak akkor, ha a héjával együtt fogyasztod, így a héjában sült vagy főtt krumpli a legjobb választás. Az édesburgonya viszont önmagában is értékes vasforrás.
Csicseriborsó
A hüvelyes rostokban bővelkedik, ezért az emésztést támogatja, rendszeres fogyasztásával a vérnyomást is normalizálja. A változatosan felhasználható alapanyag vasban is bővelkedik, a húsmentes táplálkozást követőknek különösen ajánlott a fogyasztása.
Tojás
Alapélelmiszer, mely rengetegféle módon fogyasztható. Kiváló fehérje- és vasforrás, utóbbi a sárgájában található meg nagyobb mennyiségben. Érdemes a fehérje nélkül fogyasztani, mert abban viszont a vas felszívódását gátló anyagok találhatók. Remek választás napindítónak, de ebéd és vacsora is készülhet belőle.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images