Vega vagy vegán? Mik a fő különbségek?
Az örök kérdés

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nagyon nem mindegy, hogy vega vagy vegán, pedig sokak nem is tudják, hogy mekkora különbség van a kettő között.

A fogalmak közti fő különbség az, hogy a vegetáriánus olyan ember, aki nem eszik húst, míg a vegán olyan személy, aki semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt. Míg a vegetarianizmus inkább egy étkezési szokásnak mondható, addig a veganizmus már inkább egy életmódnak. 

A vegetarianizmus fajtái

A vegetarianizmuson belül  különböző csoportokat különíthetünk el és három fő irányról beszélhetünk: az ovo-lakto-vegetáriánusról, aki húst nem fogyaszt, de tojást és tejterméket igen; a lakto-vegetáriánusról, aki se húst, se tojást nem fogyaszt, de tejtermékeket igen és az ovo-vegetáriánusról, aki tojást eszik, de húst vagy tejet nem.

Ezek mellett azonban másfajta csoportosítások is léteznek: vannak például a szemi vegetáriánusok, akik azt mondják magukról, hogy vegák, de közben halat és csirkét is esznek. Nem egy ilyen ismerősöm van, és amikor megkérdeztem tőlük, hogy mégis ez hogyan alakult ki náluk, akkor általában azt az indokot mondtak rá, hogy ezeknek az ízét kedvelik és a disznó- vagy marhahús már túl erőteljes ízű nekik. Persze állhat a háttérben ilyen esetben egészségügyi megfontolás is, amit fehérhús-diétának nevezünk.

vega-vagy-vegan

Külön csoportot képeznek a vegetáriánusokon belül a peszketáriánusok, akik a húsok közül csak halakat és tengeri állatokat fogyasztanak, illetve ezek mellé zöldségeket és gyümölcsöket esznek. Az ő esetükben a motivációt általában az egészség megőrzése adja. Ők azt az elvet követik, hogy csak hidegvérű állatokat szabad fogyasztani, de más állati eredetű terméket nem esznek. 

Az utolsó csoportot a növényevő vegetáriánusok képezik, akik semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. Őket azonban nem szabad összetéveszteni a vegánokkal, hiszen a növényevő vegetáriánusok legtöbbször egészségügyi probléma miatt táplálkoznak így és nem etikai okokból.

Veganizmus, mint életmód

Ugyanis a veganizmus és a vegán életmód sokkal többről szól annál, hogy mit esznek vagy nem esznek az emberek. A veganizmus ugyanis egy állatjogi mozgalom, szemléletmód, ami az állatok kizsákmányolása ellen lép fel. A vegán életmódot folytatók szerint az állatoknak is megvan az élethez való joguk, ezért nem lehet őket csak úgy levágni és megenni. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy akkor miért nem csak a húsfogyasztást hagyják abba a vegánok, miért nem esznek pl. tojást vagy tejet sem? Azért, mert így állnak ki az embertelen körülmények között tartott állatok mellett: a haszonállatokat ugyanis egészen szűk helyen tartják, sokszor mesterségesen van fenntartva a termelés, és ha nem úgy produkálnak, ahogyan kellene, mehetnek a vágóhídra. 

vega-vagy-vegan2

A veganizmust azért is nevezzük egy életmódnak, mert ez nemcsak a táplálkozáshoz kötődik, hanem az élet más területeihez is: a vegánok nem használnak semmilyen állati eredetű terméket pl. bőrcipőt vagy szőrmekabátot, de az olyan kozmetikumokat, háztartási cikkeket is kerülik, amelyeket állatokon tesztelnek. Nem járnak cirkuszba vagy állatkertbe, minden olyan helyet kerülnek, ahol az állatokat kihasználják, és folyamatosan küzdenek az állatok szabadságáért. 

Veganizmus fajtái

A vegánon belül is megkülönböztethetünk csoportokat. Léteznek például a nyers vegánok, akik a zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat mind-mind nyersen fogyasztják, semmit nem főznek vagy sütnek meg. Ezzel az ételeknek a tápértékét, enzimeit szeretnék megőrizni, az íz- és illatanyagokat. Általában a sült vagy főtt ételeknek a megfelelőit készítik el, még formára is hasonlóakat csinálnak, csak éppen nyers változatban. 

Beszélhetünk gyümölcsevő nyers vegánról is, ez egy egészen különös részét képezi a veganizmusnak. Azok, akik ezt az életmódot folytatják, csak terméseket vagy gyümölcsöket esznek, és nem pusztítanak el semmilyen termő növényt. Vagyis a növények életének védelmét is ugyanolyan fontosnak tartják, mint az állatokét. Illetve, ahogy az elnevezés is mutatja, ők is mindent nyersen esznek meg, nem főznek, sütnek semmit. 

vega vagy vegan3

Vegán, mint divat?

Sajnos a vegán fogalomhoz sokszor negatív jelentést társítunk, mert mára divat lett, azért vallják magukat sokan vegánnak, mert ez most a felkapott. Étkezési filozófiát követni menő lett: a vegán vagy paleo ételek, éttermek drágák, nem engedheti mindenki meg magának ezeket, ezért sokan azzal vágnak fel, hogy ilyen helyeken esznek, majd az itt készült képekkel elárasztják a Facebookot vagy az Instagramot, és persze ilyenkor nem hiányozhatnak a #veganlunch #veganlife feliratok sem. Annak ellenére, hogy tényleg vannak olyanok, akik csak divatból vegánok, ne feledkezzünk meg ennek az életmódnak a valódi céljáról, eszméjéről, és az alapján bíráljuk, fogadjuk el vagy értsünk egyet a veganizmussal.

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon