Így tárold a zöldséget és a gyümölcsöt, hogy frissek maradjanak – A hagyma és a banán sem fog megrohadni

zöldség gyümölcs frissen cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak a melegben fontos, hogy megfelelően tárold a zöldséget és a gyümölcsöt, de ilyenkor különösen figyelni kell rájuk.

Biztos veled is előfordult már, hogy alaposan bevásároltál, vettél sokféle zöldséget, gyümölcsöt, majd pár nap múlva egy részük elkezdett punnyadni, barnulni, és ha nem használtad fel gyorsan őket, dobhattad ki egy részüket. Az egyik módja, hogy ezt elkerüld, hogy csak annyit vásárolsz, amennyit megeszel, vagy lefagyasztod őket. Innen megtudhatod, hogyan lehet minél hatékonyabban lefagyasztani a zöldségeket és a gyümölcsöket. 

Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket tárolhatsz hűtőszekrényben is, itt elolvashatod, melyikeknek tesz jót és melyikeknek nem a hideg. Sajnos nemcsak bebarnulnak, hanem a tápanyagtartalmukat is elveszítik. Bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket szerencsére néhány praktikával frissen tarthatsz és sokáig élvezheted a zamatukat is. Ráadásul a legtöbbjükből biztosan többet is tartasz otthon, mert olyan alapanyagok, amelyek nagyon sok fogáshoz kellenek. Összeszedtük azokat, amelyekből te is biztosan tartasz otthon. 

zöldségek álló ok

Banán

A banán éréskor etiléngázt termel. Úgy tudod megakadályozni, hogy túl gyorsan megbarnuljon, hogy letakarod a szárait fóliával vagy nejlonnal. Ezzel 5 nappal meg tudod növelni a banán élettartamát. Ha mégis megbarnulna néhány, ne dobd ki, süss belőle banánkenyeret

Hagyma

A hagyma akkor kezd el rohadni, ha nedvesség éri. Ezért érdemes nejlonharisnyában, hűvös helyen, felakasztva tárolni. Ezzel akár fél évig is megőrizheted a hagyma frissességét. 

hagyma álló ok

Fokhagyma

A fokhagymát sötét és száraz, alacsony páratartalmú helyen, tiszta edényben vagy papírzacskóban tárold. Így az egész fokhagyma 2 hónapig, a gerezdek pedig 7-10 napig tárolhatók.

Friss fűszernövények

Ha a frissen vágott zöldfűszert tovább szeretnéd frissen tartani, akkor tárold szobahőmérsékleten úgy, hogy egy vízzel teli pohárba vagy edénybe állítod. Így 4-5 napig friss marad. 

fűszernövény álló ok

Krumpli

Ne tárold a krumplit műanyag zacskóban, hanem tedd papírzacskóba vagy hálós tasakba. Sőt, tarthatod tojástartóban is, csak sosem a hűtőben, hanem szobahőmérsékleten. A helyes tárolással 2 hétig is friss marad a krumpli. 

Avokádó

Az avokádót papírzacskóba vagy újságba csomagolva tárold a hűtőszekrényben. Ha már félbevágtad és nem szeretnéd, hogy elszíneződjön, csepegtess rá citromlevet, úgy tedd el. 

avokádó álló ok

Paradicsom

Az érett paradicsom külseje feszes, a belseje lédús. Ha hűtőben tárolod, akkor viszont íztelen lesz. Tartsd inkább szobahőmérsékleten, jól szellőző kosárban, nem egymáshoz passzírozva őket.

Gomba

A mosatlan gombákat papírzacskóban tárold és tegyél melléjük friss petrezselymet. Az antioxidánsokban gazdag zöld megakadályozza a gombák elszíneződését. Nagyjából 4-5 napig tárolhatod így őket. 

gomba álló ok

Eper

Vásárlás után fertőtlenítsd az epret 1 rész fehérecet és 2 rész víz oldatában. Jól csepegtesd le a szemeket, majd tedd szűrőbe, ahol 5-6 napig is tárolhatod. Ha a szárát eltávolítod és mélyhűtőbe teszed, akkor 2-4 hónapig is eltarthatod. 

Salátafélék

A leveleket alaposan mosd meg folyó vízben, majd teljesen szárítsd meg őket. Tedd a leveleket egy nedvszívó papírra, így tedd a hűtőszekrénybe, ahol néhány hétig tárolhatod őket. 

zöldsaláta álló1 ok

Citrom

A félbevágott citromot vagy alufóliában tárold, vagy szórj rá egy kevés sót, majd tedd a hűtőszekrénybe. Így 3 napig biztosan friss marad a gyümölcs.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük