A máglyarakás egyszerűen, zsemléből, erre mindig van jó ok!
Minden fogadalom megbicsaklik

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A máglyarakás annyira klasszikus és hagyományos édesség, hogy még a bevásárlólistája is kimerül a zsemlékben, minden más alapból van hozzá otthon. Amikor viszont előkerül a sütőből a forrón gőzölgő, fahéjasan-almásan illatozó sütemény, nos, ott minden szilárd fogadalom megbicsaklik, legalább egy kocka erejéig.

Nagyanyáink eredetileg akkor készítettek máglyarakást, amikor megmaradt a kalács, vagy a zsemle. Na most, ilyet manapság legfeljebb húsvét után tudok elképzelni, amikor az ember, nagy lelkesedésében, kissé túlsüti (túlvásárolja) magát, de hát hol van már a húsvét?!

Maradjunk abban, hogy máglyarakást mindig, és bármikor lehet sütni, nem olyan nagy kaland elugrani a boltba a péksütiért, majd jól elrejteni, hogy legyen ideje egy napot szikkadni. Tojás, vaj, alma, mazsola, és a többi pedig általában úgyis van otthon.

Máglyarakás

Tramezini máglyarakás

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 8 darab előző napi zsemle
  • 0.5 liter tej
  • 3 darab tojás
  • 50 gramm cukor
  • 0.5 darab reszelt citromhéj
  • 500 gramm alma meghámozva, szeletekre vágva
  • 30 gramm fekete szemű mazsola
  • 1 evőkanál fahéjas cukor
  • 2 darab tojáshabhoz tojásfehérje
  • 50 gramm cukor
  • 50 gramm vaj a forma kikenéséhez és rácsepegtetni
Recept idők

Elkészítés:

A zsemléket félbe, majd vékony szeletekre vágjuk. A tejet, a tojásokkal, a cukorral és a citromlével elkeverjük, a zsemlékre öntjük, és hagyjuk felszívódni.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy felfújtformát kikenünk vajjal.

A zsemlemassza felét a felfújtformába töltjük. Elhelyezzük rajta az almákat, majd megszórjuk mazsolával és fahéjas cukorral. A maradék zsemlemasszát eloszlatjuk rajta, és vajat csepegtetünk rá. Betesszük a sütőbe, és kb. 40 percig sütjük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a cukorral megszilárdítjuk, és bevonjuk vele a tésztát. 220 fokon gyorsan aranybarnára sütjük.

Vanília-, vagy gyümölcsmártással is kínálhatjuk.

Az eredeti receptet Hedwig Maria Stuber: Segítek főzni című szakácskönyvében találtuk, ami az Alexandra kiadó gondozásában jelent meg. A szerző 50 év főzési tapasztalatát osztja meg az olvasókkal.

Kép forrása: wikimedia.org

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük