
A penne tészta húsgolyóval a legjobb csapatépítő - amerikai-olasz meló
És nem csapkodja össze paradicsomszósszal a ruhádat
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk

Filmes ételek kvíze 2. rész: a Jóbarátokban milyen sütit ettek a földről?
A spagetti húsgombóccal olyan népszerű étel, hogy időnként amerikai filmekben is szerepel úgy, mint aminek külön napot szentelnek minden héten. Egy nagy tál gőzölgő tészta, gusztusos húsgolyókkal össze tudja hozni a csapatot.
A spagettivel azonban van egy kis gond: nem igazán lehet kulturáltan fogyasztani, mert ide-oda csapkod, és a végén a ruhánk bánja a dolgot. Pedig csak egy jót akarunk enni, na, most már mindegy. Úgyhogy, ezt a problémát most megkerüljük, és spagetti helyett penne tésztával dolgozunk. A változatosság egyébként is gyönyörködtet.
A húsgolyók gömbölygetése ugyan kicsit macerás feladat, de korántsem annyira, hogy ne érné meg. Fél kiló darált húsból már elég tekintélyes mennyiséget lehet készíteni, amihez, ha hozzáadjuk a tészta és a paradicsom tömegét, igen kiadós adag étel készül.
Parmezán és bazsalikom
A recept egyébként semmi technikai bravúrt, vagy progresszív újítást nem tartalmaz, szóval bátran nekiállhatsz, ha valami finommal szeretnéd jól tartani a szeretteidet. Tuti sikert aratsz vele! Főleg, ha a tetejére még egy kis parmezán is kerül.
Penne tészta paradicsomos húsgolyókkal

Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 evőkanál olívaolaj
- 0.5 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ízlés szerint só, bors, bazsalikom
- 1 teáskanál cukor
- 500 mililiter paradicsompüré
- 500 gramm penne tészta
- 3 liter víz a főzéshez
- 0.5 kilogramm darlát sertéscomb (vagy más)
- 1 darab tojás
- 1 ízlés szerint só, bors, bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 marék zsemlemorzsa
- 3 deciliter olaj a sütéshez
Elkészítés:
Feltesszük forrni a tészta főzővizét.
A darált húshoz hozzáadjuk a bazsalikomot, a sót, a borsot, a fokhagymát, a tojást és a morzsát. Összekeverjük.
Közben feltesszük az olajat is forrósodni.
Amikor forr a víz, beletesszük a penne tésztát, sózzuk.
A húsból kis golyókat formálunk, és kisütjük az olajban. Ha kész, lecsöpögtetjük.
Amikor kész a tészta, leszűrjük.
A tálalásra két módszer van: az egyik szerint mindent összekeverünk egy nagy tálban, és azt tesszük az asztal közepére. A másik módszer szerint külön-külön tálaljuk a pennét, a szószt és a húsgolyókat, a tetejére pedig a parmezánt. Amelyiket szimpatikusabbnak tartod, azt alkalmazd.
Ha összekevered, vedd számításba, hogy szerintem ez a szósz ennyi tésztához sok lesz, ami tök jó, mert a felét lefagyaszthatod, és így legközelebb nem kell szószt főznöd, csak ezt előkapnod a fagyasztóból. A paradicsomszósz univerzális, egy csomó mindenre használható, jó, ha van otthon készen.
Fotó: Shutterstock