A penne tészta húsgolyóval a legjobb csapatépítő - amerikai-olasz meló
És nem csapkodja össze paradicsomszósszal a ruhádat

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A spagetti húsgombóccal olyan népszerű étel, hogy időnként amerikai filmekben is szerepel úgy, mint aminek külön napot szentelnek minden héten. Egy nagy tál gőzölgő tészta, gusztusos húsgolyókkal össze tudja hozni a csapatot.

A spagettivel azonban van egy kis gond: nem igazán lehet kulturáltan fogyasztani, mert ide-oda csapkod, és a végén a ruhánk bánja a dolgot. Pedig csak egy jót akarunk enni, na, most már mindegy. Úgyhogy, ezt a problémát most megkerüljük, és spagetti helyett penne tésztával dolgozunk. A változatosság egyébként is gyönyörködtet.

A húsgolyók gömbölygetése ugyan kicsit macerás feladat, de korántsem annyira, hogy ne érné meg. Fél kiló darált húsból már elég tekintélyes mennyiséget lehet készíteni, amihez, ha hozzáadjuk a tészta és a paradicsom tömegét, igen kiadós adag étel készül.

Parmezán és bazsalikom

A recept egyébként semmi technikai bravúrt, vagy progresszív újítást nem tartalmaz, szóval bátran nekiállhatsz, ha valami finommal szeretnéd jól tartani a szeretteidet. Tuti sikert aratsz vele! Főleg, ha a tetejére még egy kis parmezán is kerül.

Penne tészta paradicsomos húsgolyókkal

penne paradicsomszósszal és húsgolyóval

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ízlés szerint só, bors, bazsalikom
  • 1 teáskanál cukor
  • 500 mililiter paradicsompüré
  • 500 gramm penne tészta
  • 3 liter víz a főzéshez
  • 0.5 kilogramm darlát sertéscomb (vagy más)
  • 1 darab tojás
  • 1 ízlés szerint só, bors, bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék zsemlemorzsa
  • 3 deciliter olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük az olívaolajon. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát és a bazsalikomot, és hagyjuk rotyogni, hogy besűrűsödjön. Adunk hozzá egy csipet cukrot is, hogy kompenzálja a paradicsom savasságát.

Feltesszük forrni a tészta főzővizét.

A darált húshoz hozzáadjuk a bazsalikomot, a sót, a borsot, a fokhagymát, a tojást és a morzsát. Összekeverjük.

Közben feltesszük az olajat is forrósodni.

Amikor forr a víz, beletesszük a penne tésztát, sózzuk.

A húsból kis golyókat formálunk, és kisütjük az olajban. Ha kész, lecsöpögtetjük.

Amikor kész a tészta, leszűrjük.

A tálalásra két módszer van: az egyik szerint mindent összekeverünk egy nagy tálban, és azt tesszük az asztal közepére. A másik módszer szerint külön-külön tálaljuk a pennét, a szószt és a húsgolyókat, a tetejére pedig a parmezánt. Amelyiket szimpatikusabbnak tartod, azt alkalmazd.

Ha összekevered, vedd számításba, hogy szerintem ez a szósz ennyi tésztához sok lesz, ami tök jó, mert a felét lefagyaszthatod, és így legközelebb nem kell szószt főznöd, csak ezt előkapnod a fagyasztóból. A paradicsomszósz univerzális, egy csomó mindenre használható, jó, ha van otthon készen.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük