A legjobb válasz az "úristen, milyen éhes vagyok"-ra: Penne all'arrabiata
Paradicsom, chili, fokhagyma
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
Olasz paradicsomos tészta - így már sokkal egyszerűbben és érthetőbben hangzik, mint az, hogy penne all' arrabbiata. Valóban viccesen egyszerű étel, ugyanakkor nagyon finom.
Az olasz konyhának megvan az a szépsége, hogy pár alapanyagból képes egyszerű, de nagyon finom ételeket előállítani. Az általános recept szerint feltesszük főni a tésztát, majd serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatunk rajta ezt-azt (általában fokhagymát, most pedig még chilit is), majd hozzáadjuk a szósz a fő alkotóelemét, amit a tészta főzővizével hígítunk.
Ennek a megoldásnak köszönhetően nagyjából annyi idő alatt jutunk meleg ételhez, amíg a tészta kifő. Természetesen, mint mindennek, ennek is van a gasztrosznob (vagy ráérős) változata, amikor a paradicsomokat magunk hámozzuk meg. Én ezt akkor szoktam választani, amikor egyébként is tele van a kert édes, illatos paradicsomokkal. Ha viszont nagyon éhes vagyok, vagy be kell hozzá vásárolni, mondjuk szezonon kívül, akkor inkább a konzerv hámozott paradicsomot veszem le a polcról, az legalább valószínűleg napon érett, nem a hűtőházban.
Így hámozd a paradicsomot
Mivel azonban most pont paradicsomszezon van, álljon itt a paradicsomhámozás módszere. Vizet forralunk, a paradicsomoknak pedig kereszt alakban bevágjuk az alját. Bedobjuk a forró vízbe, majd fél perc után kiszedjük, ekkor már pöndörödik a héja, amit egy mozdulattal simán le tudunk húzni. Nem annyira macerás, mint amennyivel finomabb, mint a konzerv.
Arrabbiata szósz házilag
Hozzávalók 3 adaghoz
- 25 dekagramm fél csomag penne
- 4 darab fokhagyma gerezd
- 1 darab chili paprika
- 0.5 doboz hámozott paradicsom konzerv
- 1 csipet só
- 5 evőkanál olívaolaj
- 10 dekagramm parmezán reszelve
Elkészítés:
A fokhagymát összezúzzuk és az apróra vágott chilivel együtt olívaolajon megfuttatjuk, de figyelünk, nehogy megégjen.
A fokhagymára tesszük a lehámozott, felkockázott paradicsomot és sűrű szósszá főzzük. Sózzuk.
A megfőtt tésztát a paradicsomos szószhoz keverjük, és már lehet is enni. A tetejére igen jó a reszelt parmezán.
Fotó: Shutterstock