Így készül az angol pogácsa, a scone: az omlós tészta édesen és sósan is isteni
Kelesztés, dagasztás nélkül, sütőporral készül a scone, mindennel együtt fél órán belül az asztalra teheted.
Az úgynevezett scone egy mennyei angol sütemény, a britek édesen és sósan is készítik, de főként a délutáni tea mellé, lekvárral és tejszínhabbal kínálják. Már többféle receptet is mutattunk az oldalon, a klasszikustól kezdve a sajtosig, most azonban egy vörös áfonyás-citromos változat mellett döntöttünk.
A scone-ban író is helyet kap, azonban az alábbi receptben az is házilag készül: ha a tejbe egy kevés citromlevet keversz és állni hagyod, kész is van a sűrű tejtermék. Minimális vele a munka, és nem kell boltról boltról szaladnod, hogy hol kapható.
A puha süti önmagában is isteni, de ha megkoronáznád, akkor a citrommázat se hagyd le róla! Ehhez csak porcukorra és citromlére lesz szükséged, és nagyjából 1 perc munkára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A tejet keverjük össze a citromlével, és tegyük félre 5-10 percre, míg sűrűsödik.
Közben a lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. Morzsoljuk vele össze. Adjuk a vajas morzsához a cukrot és a citromhéjat. Öntsük rá a félretett tejes-citromleves keveréket is, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amikor már nagyjából összeállt, dolgozzuk bele a vörös áfonyát is úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
Tegyük a tésztagombócot lisztezett felületre, majd nyújtsuk egy kb. 23 centi átmérőjű körré. Vágjuk 8 háromszögre egy éles késsel.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a scone-okat. A tojást verjük fel a tejjel, és kenjük le vele mindegyik scone tetejét.
Toljuk őket a sütőbe kb. 15-20 percre, míg aranybarna lesz a tetejük, majd hagyjuk őket hűlni 10 percig.
Tálalás előtt a porcukrot és a citromlét keverjük össze, majd csurgassuk a scone-okra.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu