Puha vörös áfonyás scone: citrommáz borítja a tetejét

6
Nyomtatás
afonyas-scone2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citrom íze dominál a puha, omlós tésztában és a mázban, a vörös áfonya pedig felteszi az i-re a pontot.

Az úgynevezett scone egy mennyei angol sütemény, a britek édesen és sósan is készítik, de főként a délutáni tea mellé, lekvárral és tejszínhabbal kínálják. Már többféle receptet is mutattunk az oldalon, a klasszikustól kezdve a sajtosig, most azonban egy vörös áfonyás-citromos változat mellett döntöttünk.

A scone-ban író is helyet kap, azonban az alábbi receptben az is házilag készül: ha a tejbe egy kevés citromlevet keversz és állni hagyod, kész is van a sűrű tejtermék. Minimális vele a munka, és nem kell boltról boltról szaladnod, hogy hol kapható.

A puha süti önmagában is isteni, de ha megkoronáznád, akkor a citrommázat se hagyd le róla! Ehhez csak porcukorra és citromlére lesz szükséged, és nagyjából 1 perc munkára.

Áfonyás-citromos scone

afonyas-scone

Hozzávalók 8 darabhoz

Scone:

  • 200 ml tej
  • 2 ek citromlé
  • 350 g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 120 g vaj
  • 100 g cukor
  • 2 tk citromhéj
  • 100 g aszalt vörös áfonya

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • 2 tk tej

Citrommáz:

  • 50 g porcukor
  • 2 ek citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A tejet keverjük össze a citromlével, és tegyük félre 5-10 percre, míg sűrűsödik.

Közben a lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban, majd adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat. Morzsoljuk vele össze. Adjuk a vajas morzsához a cukrot és a citromhéjat. Öntsük rá a félretett tejes-citromleves keveréket is, majd kezdjük el összedolgozni a tésztát. Amikor már nagyjából összeállt, dolgozzuk bele a vörös áfonyát is úgy, hogy mindenhova jusson belőle.

Tegyük a tésztagombócot lisztezett felületre, majd nyújtsuk egy kb. 23 centi átmérőjű körré. Vágjuk 8 háromszögre egy éles késsel.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a scone-okat. A tojást verjük fel a tejjel, és kenjük le vele mindegyik scone tetejét.

Toljuk őket a sütőbe kb. 15-20 percre, míg aranybarna lesz a tetejük, majd hagyjuk őket hűlni 10 percig.

Tálalás előtt a porcukrot és a citromlét keverjük össze, majd csurgassuk a scone-okra.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon