Pihe-puha, levegős afrikai fánk – A mandazit a kardamom teszi különlegessé
Egészen izgalmas ízű fánk az afrikai mandazi, és nincs vele túl sok munka, farsangkor próbáld ki mindenképp.
A mogyoróvaj, a paradicsom és a kelkáposzta elsőre elképzelhetetlen kombinációnak tűnik, de bízz bennem: ezek hárman fenséges levest eredményeznek. Az afrikai leves bár egzotikusnak hangzik, nem igényel különleges hozzávalókat, sem pedig hosszas előkészületet, így tökéletes választás hideg téli estékre vagy lusta hétvégékre.
A leves a mogyoróvajnak köszönhetően meglepően tápláló, így akár önmagában is fogyaszthatod, azonban ha még tartalmasabb fogásra vágysz, akkor főzz mellé sima vagy barna rizst, esetleg turmixolj bele egy nagyobb, sült édesburgonyát, ahogy számos afrikai mogyóróleves-recept is javasolja.
Egy közepes lábosban forraljuk fel az alaplevet, adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, és alacsony-közepes hőfokon főzzük 20 percig.
Egy közepes hőálló edényben keverjük össze a mogyoróvajat és a paradicsompürét, majd kis adagokban adjunk hozzá 1-2 bögrényit a forró alapléből.
Ha teljesen csomómentesre kevertük a mogyorószószt, akkor öntsük a leveshez, adjuk hozzá a feldarabolt kelt, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük cukorral, a lime levével és a csípős szósszal.
Közepes hőfokon főzzük további 15 percig, ízlés szerint adjunk hozzá még több sót, esetleg csípős szószt.
Friss korianderrel, mogyorószórással, főtt rizzsel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu