Házi, kézzel nyújtott rétestészta: édes és sós töltelékkel is finom
A vékonyra húzott rétes bő töltelékkel igazán finom, érdemes megtanulni a nagyi bevált receptjét, mert a házi tészta sokkal jobb, mint a bolti!
Rétest sütni nem nehéz: bár érdemes házilag készíteni a tésztát, ha nincs hozzá elég bátorságod vagy kedved, boltban is vásárolhatsz kész réteslapokat, melyekből szintén finom süteményt alkothatsz. A tészta bármilyen édes töltelékkel gazdagítható, sőt sósan is kipróbálható.
A receptben almás töltelékkel készül a rétes, melyet reszelve és kockázva is a tésztába rejthetsz. Érdemes azonban mással is feldobni: darált dió, keksz vagy zsemlemorzsa kerüljön az alma alá, mert ha a gyümölcs vizet engedne, ezek a plusz hozzávalók nem engedik elázni a tésztát.
Az elkészült desszertet porcukorral meghintve kínáld, de egy kis fahéj is kerüljön rá. Ha pedig nagyon édesszájú vagy, akkor egy nagy adag tejszínhabbal koronázd meg az almás rétest.
Először a tölteléket készítsük el. A megmosott almát reszeljük le vagy vágjuk egyforma méretű kockákra.
A lereszelt vagy felkockázott almát tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, fahéjat és a citromlét, majd 8-10 percig, alacsony láng felett dinszteljük. Ezután tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
Vegyünk elő egy tiszta konyharuhát, majd terítsük dolgozófelületre. Ezután helyezzünk rá egy réteslapot, kenjük meg olajjal, majd még három réteslapot helyezzünk rá, mindegyiket kenjük meg olajjal. Ezután szórjuk meg a tésztát darált dióval vagy keksszel, majd az almás tölteléket is oszlassuk el rajta. A megpakolt lapokat a konyharuha segítségével tekerjük fel.
A rétest helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg olajjal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép aranybarnára sül.
A megsült rétest porcukorral és fahéjjal meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu