Isteni, mutatós krémes kevés munkával: leveles tészta az alapja
Ha látványos és mennyei krémest készítenél, viszont nincs sok időd és energiád hozzá, próbáld ki a gyorsabb verziót, leveles tésztával.
Hasonló a crème brûlée-hez, de mégsem az: az úgynevezett malvern pudding egy angol édesség, amelyben a vajon párolt alma és a házi vaníliakrém találkoznak. A tetejét karamellizált cukor fedi, innen a hasonlóság a francia desszerttel, külsőre teljesen úgy néz ki, és a krém is olyasmi, viszont a gyümölcs egészen új szintre emeli.
Nem nehéz az elkészítése, de a krémre oda kell figyelni: mivel liszt és tojás is kerül bele, fontos, hogy alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd, úgy biztosan nem fog kicsapódni, és nem lesz csomós sem.
Az angol krémet nem érdemes előre elkészíteni: frissen kínálva a vaníliakrém selymes, a karamell pedig ropogós, viszont ha sokat áll a hűtőben, előbbi megszilárdul, utóbbi pedig megpuhul.
Az almákat pucoljuk meg, távolítsuk el a magházukat, a gyümölcshúst vágjuk kisebb kockákra.
Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá az almát. Szórjuk rá a cukrot is, majd közepes lángon, kevergetve pároljuk, míg az alma megpuhul. Ha szükséges, önthetünk alá egy kevés vizet is, de utána várjuk meg, míg teljesen elpárolog. Ha puha az alma, szórjuk rá a reszelt citromhéjat, keverjük egybe. Húzzuk le a tűzről.
A krémhez a tejet és a tojássárgákat keverjük össze.
Egy kis lábasban olvasszuk meg a vajat. Szórjuk rá a lisztet, keverjük vele egybe, 1 percig melegítsük, majd húzzuk le a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a tejet, apránként adagoljuk, mindig keverjük csomómentesre. Mikor elkevertük benne az összes tejet, tegyük vissza a lábast alacsony lángra, keverjük bele a cukrot is, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük pár percig, míg besűrűsödik. A végén adjuk hozzá a vaníliát is, majd húzzuk le a tűzről.
Készítsünk elő egy 20x20 centis sütőtálat vagy 6 ramekinformát.
Oszlassuk el benne/bennük a puha almát, majd öntsük rá a forró krémet. A cukrot és a fahéjat keverjük össze, majd szórjuk egyenletesen a krém tetejére.
Ha van, zsebsárkánnyal karamellizáljuk a cukrot, ha nincs, akkor a sütő grillfokozatán süssük 5 percig.
Hagyjuk hűlni 15 percig, míg a cukor megkeményedik a tetején, majd tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu