Egyéjszakás zabkása görög joghurttal keverve: bármilyen gyümölccsel feldobhatod
Fehérjében és rostban gazdag ez a tápláló reggeli, ennél jobb napindító nem létezik, ráadásul rengetegféleképpen ízesíthető.
A reggeli zabkása az egyik legjobb dolog, ami a zabpehellyel – és persze a szervezetünkkel – történhet, de lássuk be, egy idő után unalmassá válhat. Éppen ezért érdemes többféle ízesítést is a tarsolyodban tartani, így aszerint variálhatod őket, hogy éppen mihez van kedved – vagy milyen alapanyagok vannak otthon.
Ez a változat a ráérősebb reggelek sztárja, hiszen ízben a nagy klasszikust, az almás pitét idézi. Az alma sűrű, fűszeres kompót formájában kerül rá, míg a zabkásába szintén téli hangulatú fűszerek kerülnek.
A legjobb állagú zabkásához csakis nagy szemű zabot használj, az apró szemű túlságosan szétfő, és az eredmény inkább püréhez fog hasonlítani, mint kásához.
Először készítsük el a feltétet: az almákat hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Tegyük egy kisebb edénybe, adjuk hozzá a vizet, a fahéjat, az édesítőt és a citromlevet. Forraljuk fel, és alacsony hőfokon főzzük 10 percig, vagy amíg az alma megpuhul. Tegyük félre.
A zabkásához keverjük össze a zabpelyhet, a cukrot, a sót, a fahéjat, a gyömbért és a szerecsendiót, majd öntsük rá a növényi italt és vaníliakivonatot. Forraljuk fel, majd főzzük 2-3 percig. Édesítsük tetszés szerint.
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy további 5 perc alatt besűrűsödjön a kása.
Tegyük tálakba, és kanalazzuk rájuk az almakompótot.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu