Aszalt paradicsommal töltött sertéskaraj: így készítve szaftos és ízletes a hús
A karaj remek választás a hétvégi családi ebédre, ha igazán különlegesen szeretnéd szervírozni, akkor fetával és aszalt paradicsommal töltsd meg.
A sertéskarajt érdemes egyben sütni, és hogy igazán fejedelmi legyen, töltelékkel készüljön. A karácsonyi asztalra érdemes almával megtöltve tenni, a gyümölcs édeskés zamata remekül áll a húsnak. Ha még különlegesebbé tennéd, akkor 150-200 gramm vörös áfonyát is keverhetsz bele.
Hogy igazán szép szeleteket vágj, miután kikerült a hús a sütőből, pihentesd 20-30 percet. A hús alatt keletkezett pecsenyelét tilos kiönteni: kínáld mellé, rácsorgatva fantasztikus, de félre is teheted, és más étel készítésénél használhatod. Ha maradna a húsból, másnap vékonyan szeleteld fel, és készíts belőle szendvicset reggelire.
A húsról távolítsuk el a hártyákat, majd hosszában vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen. Nyissuk szét a húst.
Az almát és a zellert pucoljuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel. A feldarabolt almát és zellert forgassuk össze sóval, borssal, tojással és zsemlemorzsával.
A töltelékkel töltsük meg a húst, majd tekerjük fel. Ha szükséges, konyhai kötözővel rögzítsük.
Az olajat öntsük tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, reszelt fokhagymát és a mustárt, majd miután összekevertük, tegyük félre.
Az almát és a hagymákat vágjuk nagy darabokra, majd terítsük szét egy tepsin. A töltött karajt helyezzük az almákra és a hagymákra.
A húst kenjük meg az olajos keverékkel, majd öntsünk alá fehérbort és alaplét.
A húst toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 60-70 percig, közben locsoljuk meg az alatta keletkezett pecsenyelével. Ezután emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, és még 10-15 percig süssük, míg szép aranybarna színt kap.
A húst szépen szeletelve kínáljuk salátával, krumplival. A megmaradt pecsenyelét szűrjük le, és kiöntőtálban kínáljuk a hús mellé.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu