A világ legkiadósabb reggelije: Amerikában nem igazán tartanak mértéket
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Régi mondás szerint a reggeli legyen mindig bőséges, a vacsora pedig szerény - előbbi itt biztosan érvényesül.
Fontos, hogy a napot kellő energiával indítsuk, ha az időnk és a hasunk engedi, bőséges asztalnál reggelizzünk. Bár a rohanós hétköznapokon ez egész elképzelhetetlennek tűnik, pedig lényeges, és arra is oda kell figyelnünk, mit eszünk. Túl fűszeres vagy nehéz étellel kezdeni a napot nem bölcs dolog. Vagy mégis?
A hírhedt angol reggelit csak a legbátrabbaknak ajánlják, főleg akkor, ha az ember őrületes éjszakán van túl és nem sajnálta magától az alkoholos italokat. Az amerikai konyha is büszkélkedhet hasonló reggelivel, amelynek eredetileg konkrét célja volt.
Éhesen nem lehet dolgozni
Főleg a fizikai munkát űzők helyeselnek most. Amerikában a földeken dolgozó farmerek királyi reggelivel indítják a napot, az úgynevezet "farmerreggelivel", ami nagyon hasonlít a hírhedt angol reggelihez. Az amerikai változatnál ropogós, ízes burgonyakockák egészítik ki a menüt. Ha szeretitek az intenzív aromákat, a krumpli ízesítésénél chilipelyhet is használhattok, a bacont pedig sonkával helyettesíthetitek. Az angol verzióhoz hasonlóan paradicsomos bab is kerül a tányéra, ha van időnk, netán segítségünk a reggeli készítésénél, pár klasszikus amerikai palacsinta is elfér az étkezőasztalon. A tojás is kötelező résztvevője a farmerreggelinek, készíthetünk tükörtojást vagy rántottát belőle, amit éppen megkívánunk.
Amerikai reggeli
Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 darab tojás
- 4 kis darab burgonya
- 4 szelet bacon
- 2 fej gomba
- 1 darab paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 darab kolbász
- 1 darab paradicsomosbab-konzerv
- ízlés szerint só, bors
- kevés olaj
Elkészítés:
A burgonyát alaposan mossuk meg (a héját hagyjuk rajta), majd tegyük lábasba, bő vízben főzzük puhára. Miután kihűlt a krumpli, vágjuk kockára, egy serpenyőben kevés olajon süssük aranybarnára, sóval, borssal ízesítsük.
A hagymát vágjuk finomra, kevés olajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a babkonzervet (ne öntsük le róla a paradicsomos levet), körülbelül 4-5 perc alatt el is készül a bab.
A bacont saját zsírjában megsütjük, ha szükségesnek érezzük, egy evőkanál olajat tehetünk a serpenyőbe.
A kolbászokat is süssük meg, olajjal vagy olaj nélkül, ki, hogy szeretné.
A megtisztított gombákat tetszőleges szeletekre vágjuk (egyben is maradhat), serpenyőben, egy evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk.
A paradicsomot felszeleteljük, serpenyőben megpirítjuk.
A tojásból tükörtojást sütünk, sóval, borssal ízesítjük.
Tálalásnál pirítós kenyeret kínálunk mellé.
Fotó: Getty Images