Szaftos, ananászos csirkemell zöldségekkel: édes-savanyú szósz borítja

1
Nyomtatás
ananaszos-csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fél órán belül tálalhatod a ragacsos, édes-savanyú ananászos csirkemellet, ami még finomabb lesz, mint a kínai éttermekben, és garantáltan adalékanyag-mentes.

Az ázsiai konyha nagy kedvence az édes-savanyú ananászos csirke, amit nem csak a kínai büfékben és éttermekben szerezhetsz be, házilag is könnyedén összedobhatod! A recept nagyon egyszerű, szinte elronthatatlan, és fél órán belül tálalhatod is a híres-neves ételt.

A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha ananászkonzervet választasz, ennek a levére is szükséged lesz. Az viszont fontos, hogy lehetőleg ne legyen cukrozott, vagy ha mégis az, akkor vigyázz a méz mennyiségével, apránként adagold. 

Az édes-savanyú csirkére jellemző ragacsos szósz lelke a keményítő, úgyhogy ezt se hagyd ki a receptből, ettől lesz olyan, mint a kínai éttermekben.

Ananászos csirkemell

ananaszos-csirke2

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 2 nagyobb db csirkemellfilé
  • 0.5 tk. fokhagymapor
  • 3 ek. keményítő
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 ek. olívaolaj
  • 400 g ananászkonzerv
  • 1 kisebb db kaliforniai paprika
  • 1 kis fej vöröshagyma

Szósz:

  • 180 ml ananászlé (konzerv levéből)
  • 3 ek. méz
  • 2 ek. szójaszósz
  • 1 tk. rizsecet
  • 1 tk. friss, reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. Az ananászkonzervet szűrjük le, de a levét tegyük félre. Ha nem kockázott ananász, vágjuk össze.

A paprikát mossuk meg, vágjuk csíkokra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.

A szósz hozzávalóit keverjük össze egy kis tálkában. Ha nincs elég ananászlé, vízzel pótoljuk ki. (Ha cukrozott az ananász leve, lehet, hogy kevesebb méz is elég.)

A csirkemellfilét keverjük össze a keményítővel és a fokhagymaporral, óvatosan sózzuk, borsozzuk, mert a szósz is sós lesz.

Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, és dobjuk rá a húst. A darabokat nagyjából 3-4 percig süssük oldalanként, míg kicsit megpirulnak kívülről. Szedjük egy tányérra.

Öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe, és dobjuk rá a paprikát és a hagymát. Nagyjából 3-4 percig pirítsuk őket, akkor jó, ha roppanósan puhák, ekkor keverjük bele az ananászt is. Adjuk hozzá a csirkét is, majd öntsük rá a szószt.

Az egészet keverjük egybe, és főzzük 1-2 percig, míg picit sűrűsödik a szósz, majd rizzsel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon