
Karamellizált, sütőben sült ananász: fahéjszórást kap a gyümölcs
Az ananász nemcsak nyáron, koktélozáskor vagy gyümölcssalátában jön jól, hanem a hűvösebb időkben is. Ha fűszerekkel sütöd, még ínycsiklandóbb lesz!
Az ázsiai konyha nagy kedvence az édes-savanyú ananászos csirke, amit nem csak a kínai büfékben és éttermekben szerezhetsz be, házilag is könnyedén összedobhatod! A recept nagyon egyszerű, szinte elronthatatlan, és fél órán belül tálalhatod is a híres-neves ételt.
A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha ananászkonzervet választasz, ennek a levére is szükséged lesz. Az viszont fontos, hogy lehetőleg ne legyen cukrozott, vagy ha mégis az, akkor vigyázz a méz mennyiségével, apránként adagold.
Az édes-savanyú csirkére jellemző ragacsos szósz lelke a keményítő, úgyhogy ezt se hagyd ki a receptből, ettől lesz olyan, mint a kínai éttermekben.
A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra. Az ananászkonzervet szűrjük le, de a levét tegyük félre. Ha nem kockázott ananász, vágjuk össze.
A paprikát mossuk meg, vágjuk csíkokra, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre.
A szósz hozzávalóit keverjük össze egy kis tálkában. Ha nincs elég ananászlé, vízzel pótoljuk ki. (Ha cukrozott az ananász leve, lehet, hogy kevesebb méz is elég.)
A csirkemellfilét keverjük össze a keményítővel és a fokhagymaporral, óvatosan sózzuk, borsozzuk, mert a szósz is sós lesz.
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben, és dobjuk rá a húst. A darabokat nagyjából 3-4 percig süssük oldalanként, míg kicsit megpirulnak kívülről. Szedjük egy tányérra.
Öntsünk még egy kis olajat a serpenyőbe, és dobjuk rá a paprikát és a hagymát. Nagyjából 3-4 percig pirítsuk őket, akkor jó, ha roppanósan puhák, ekkor keverjük bele az ananászt is. Adjuk hozzá a csirkét is, majd öntsük rá a szószt.
Az egészet keverjük egybe, és főzzük 1-2 percig, míg picit sűrűsödik a szósz, majd rizzsel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu