Ropogós, belül szaftos rántott csirkemell: a fűszeres páctól igazán finom a hús
A legfinomabb rántott csirkemell titka a pácolás és a megfelelő fűszerezés.
A rántott hús az egész világon kedvelt finomság, a legtöbb nemzetnek van saját változata, népszerű a koreai, japán, olasz vagy az osztrák módra készült, de ennyivel nem ér véget a lista, bőven akad még felfedezésre váró finomság.
Az argentinok is nagy rajongói a rántott szeletnek, melyet hagyományosan borjúhúsból készítenek, ezt jó vékonyra klopfolják. Az eredeti receptben a hús fűszeres tojásban pihen egy éjszakát, utána kapja meg a zsemlemorzsás ruhát, de vannak, akik a pácolást kihagyják, helyette lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába forgatva sütik ki a húst.
Az argentin rántott hús nagyon hasonlít az olasz változatra, csak sokkal gazdagabb, mivel a paradicsomszósz és a sajt mellé sonka, friss paradicsomkarikák és oregánó is kerül. A fűszerezéssel is lehet játszani, bazsalikom és kapribogyó is kerülhet a húsra, mely mellé sült krumpli és saláta dukál, de szendvicsbe pakolva is ki lehet próbálni. Ez a finomság egyébként az aranylábú focista, Lionel Messi kedvenc étele.
A húst klopfoljuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk.
A tojásokat üssük tálba, adjuk hozzá a sót, a zúzott fokhagymát, a fehér borsot és a római köményt, majd a tojásos pácba alaposan forgassuk bele a hússzeleteket, és hagyjuk a tálban. A tálat fedjük le folpackkal és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap a hússzeleteket alaposan forgassuk zsemlemorzsába, majd forró olajban süssük aranybarnára.
A rántott húst fektessük tepsire, kenjünk a tetejére paradicsomszószt (a szeletekre 1-2 evőkanál mehet), arra tegyünk sonkát (1-2 szelet), sajtot, paradicsomkarikákat (2-3 szelet), szórjuk meg oregánóval. Toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük addig, amíg a sajt megolvad (körülbelül 5-8 perc).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu