A legjobb házi hummusz lépésről lépésre: hasznos tippeket is mutatunk
Ez a házi hummusz elképesztően lágy, krémes és gazdag ízvilágú. Ha ezt elkészíted, nem vágysz többé a bolti változatra.
A padlizsánkrém sokak kedvenc fogása, hiszen letisztult, mégis karakteres íze semmi máshoz nem fogható. A hagyományos padlizsánkrémről ebben a cikkünkben írtunk korábban, most pedig egy mediterrán jegyekkel rendelkező változatot mutatunk.
A két verzió nem sokban különbözik egymástól, hiszen mindkettő alapja a sült vagy grillezett padlizsán, az ízesítésük azonban eltérő. A baba ganoush az olaj, a só és a bors mellett citromlevet is tartalmaz, és mint a legtöbb közel-keleti étel esetében, tahini, azaz szezámpaszta is helyet kap benne. Mindezt pedig selymesre pürésítés után szendvicskrémként vagy pitához, esetleg zöldségekhez mártogatósként is fogyaszthatod.
Csomagoljuk a padlizsánokat alufóliába, és tegyük 50-60 percre 200 fokra előmelegített sütőbe. Akkor vannak készen, ha kissé összeesnek és nyomásra teljesen puhák. Vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki őket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Kézzel húzzuk le a héjukat, tisztítsuk meg az elszenesedett daraboktól, és folyó víz alatt öblítsük le. Tegyük szűrőbe fél órára, és hagyjuk, hogy a felesleges folyadék kicsepegjen belőlük.
Tegyük a padlizsánt, a tahinit, a citromlevet, az olívaolajat, a fokhagymát és a sót aprítógépbe, és pürésítsük krémes állagúra. Kanalazzuk egy tálba, és a tetejét szórjuk meg petrezselyemmel, füstölt paprikával.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu