Aranybarna krumpligolyó sajttal töltve: eteti magát, olyan finom
Főtt krumpliból készül az egyik legfinomabb köret, a burgonyapüré, a kihűlt masszából azonban más finomság is gyártható.
Az egyszerű krumpliból a legváltozatosabb köreteket készítheted el: a pürétől a sült, tepsis fogásokon át az ünnepi krumplirózsáig rengeteg variációt kipróbálhatsz.
Ha valami extrát szeretnél az asztalra tenni, dobd fel a krumplipürét sajttal és baconnel, krémesítsd tejszínnel és süsd össze. Sokkal látványosabb lesz a végeredmény, ha a felfújtat kis formákban porciózod.
Gondolj erre a receptre akkor is, ha nem tudod, mihez kezdj a maradék pürével. Kínálhatod különféle sültek mellé, de akár önmagában is megállja a helyét.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kisebb kockákra vagy karikázzuk fel. Főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt, majd szűrjük le, és még melegen törjük össze.
A vöröshagymát pucoljuk meg, aprítsuk fel, a sajtot pedig reszeljük le. A bacont vágjuk kis darabokra, és pirítsuk meg, szedjük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékon dinszteljük meg a hagymát.
Adjuk a krumplihoz a sajt felét, a tejszínt, a tojásokat, a pirított bacont, a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, dobjunk hozzá szerecsendiót, és jól keverjük össze.
A muffinsütő mélyedéseit kenjük ki vajjal, és kanalazzuk bele a krumplis keveréket. A tetejére szórjuk a maradék sajtot.
Toljuk előmelegített sütőbe, és 180 fokon süssük 20-25 percig.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu