Pirosra sült, fokhagymás tepsis krumpli: krémes lesz a burgonya belseje
A megunhatatlan burgonya fokhagymás fűszerezést kap, egyszerű, mégis nagyon ízletes köret húsok mellé, de magában, mártogatóssal is el lehet falatozni.
A rakott krumpli egy igazi klasszikus, ami sok családban gyakran kerül az asztalra. Számos országban nagy kedvenc, igaz, mindenhol egy kicsit másként készül.
A magyaros kolbászos, tojásos változatok mellett érdemes megkóstolni a különféle zöldségekkel, cukkinivel, padlizsánnal, gombával rakott variációkat, vagy a franciák gratinját.
Az alábbi receptnek is fontos összetevője a tejszín, hisz ahogy a krumpli sül, fokozatosan beszívódik a rétegekbe, és így selymes, krémes állagot kölcsönöz az egész fogásnak. Jól illik hozzá még a parmezán és a bacon is. Sőt, nem érdemes kihagyni belőle az ételnek frissességet kölcsönző zöldfűszereket sem.
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk karikákra, és sós vízben főzzük forrástól számítva 15 percig. A félig puha krumpliról öntsük le a vizet, csepegtessük le.
A bacont vágjuk kisebb kockákra.
Egy nagyobb tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rétegezzük bele a krumplit, a bacont és a felszeletelt vöröshagymát.
A tejszínt keverjük össze sóval, borssal, szerecsendióval és zúzott fokhagymával, majd öntsük a krumplira. Szórjuk meg reszelt parmezánnal, tegyük rá a rozmaringot, majd toljuk forró sütőbe.
Süssük 180 fokon körülbelül 20-25 percig. Ha a krumpli puha, a teteje szép piros, vegyük ki a sütőből. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu