Édes, vajas pite savanykás baracklekvárral: mennyei olasz süti

17
Nyomtatás
barcklekvaros-crostata-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A crostata, vagyis a vajas pite az olaszok egyik legrégebbi desszertje, ami baracklekvárral mennyei.

A crostata az olasz vidéki konyha régi kedvence, a háziasszonyok gyakran készítettek ilyen süteményt szezonális gyümölcsök és lekvár felhasználásával. A népszerűsége töretlen, családi ünnepek és a vasárnapi ebédek nagy sztárja. A töltelék szinte bármi lehet, de házi baracklekvárral nem hibázhatsz. 

Az édes, vajas tésztába a sütőpor helyett akár egy fél élesztőt is beledolgozhatsz, a díszítésnél pedig bátran kiélheted a kreativitásodat.

Baracklekváros crostata

lekvaros-vajas-pite-recept

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

  • 25 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 12 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db citrom
  • 1 kis üveg baracklevár
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsoljuk össze a lisztes eleggyel. Adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl száraznak tűnik, egy-két evőkanál hideg vizet is hozzáadhatunk. 

Formáljunk belőle egy cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.

Pihentetés után a tészta kétharmadát nyújtsuk ki lisztezett felületen úgy, hogy egy 25-26 cm-es kört kapjunk, és helyezzük a piteformába. Úgy nyomkodjuk bele, hogy a forma oldalát is befedje.

A baracklekvárt kenjük el egyenletesen a tésztán. Ha szeretnénk, reszelhetünk rá egy kevés citromhéjat is, hogy frissességet adjon a tölteléknek.

A maradék tésztát nyújtsuk ki, és vágjunk belőle vékony csíkokat. Ezeket rácsozzuk a crostata tetejére. 

Toljuk a sütit 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon