10 mennyei lekváros süti, amiket imádni fog a család: kedvenc receptjeinkből válogattunk
Még van idő az idei lekvárfőző szezonig, hamarosan azonban érdemes elkezdeni tervezni, milyen gyümölcsök legyenek az üvegbe zárva.
A crostata az olasz vidéki konyha régi kedvence, a háziasszonyok gyakran készítettek ilyen süteményt szezonális gyümölcsök és lekvár felhasználásával. A népszerűsége töretlen, családi ünnepek és a vasárnapi ebédek nagy sztárja. A töltelék szinte bármi lehet, de házi baracklekvárral nem hibázhatsz.
Az édes, vajas tésztába a sütőpor helyett akár egy fél élesztőt is beledolgozhatsz, a díszítésnél pedig bátran kiélheted a kreativitásodat.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsoljuk össze a lisztes eleggyel. Adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl száraznak tűnik, egy-két evőkanál hideg vizet is hozzáadhatunk.
Formáljunk belőle egy cipót, csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre.
Pihentetés után a tészta kétharmadát nyújtsuk ki lisztezett felületen úgy, hogy egy 25-26 cm-es kört kapjunk, és helyezzük a piteformába. Úgy nyomkodjuk bele, hogy a forma oldalát is befedje.
A baracklekvárt kenjük el egyenletesen a tésztán. Ha szeretnénk, reszelhetünk rá egy kevés citromhéjat is, hogy frissességet adjon a tölteléknek.
A maradék tésztát nyújtsuk ki, és vágjunk belőle vékony csíkokat. Ezeket rácsozzuk a crostata tetejére.
Toljuk a sütit 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu