Gyönyörű és finom almás rétes házilag nyújtott rétestésztából

Becstelen-rétes2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Rétestésztát készíteni nagyon szép, de küzdelmes dolog - ezzel a recepttel most te is megpróbálhatod.

A Becstelen Brigantik híres jelenetének almás rétese teljesen hagyományos módon elkészítve - csak azoknak, akik tényleg vannak olyan bátrak, mint Tarantino hősei. 

A réteshúzás voltaképpen nem olyan feladat, amihez különösebb zsenialitásra vagy diplomára van szükség, csak egyetlen egy dolog kell hozzá: óriási türelem és a maximális belassulásra való hajlandóság. Ez pedig egyáltalán nem könnyű dolog. Ha kicsit szakad, nem baj, ha nagyon, az már inkább, de egy lukas rétestészta is jobb, sőt, sokkal-sokkal jobb, mint a bolti réteslap.

Becstelen rétes

Becstelen-rétes

Hozzávalók 8 személyre

A rétestésztához

  • 500 gramm rétesliszt
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál 10 %-os ecet
  • 260 milliliter víz
  • 1 evőkanál libazsír

A töltelékhez

  • 1.5 kilogramm rétesalma
  • 3 evőkanál mazsola
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 darab citrom
  • 100 gramm vaj
  • 3 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 gramm kekszmorzsa
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 deciliter habtejszín (minél zsírosabb)
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Kézmeleg vízhez adjuk a sót. A cukrot, az ecetet, a libazsírt és a tojást jól összekeverjük, és a liszttel és a vízzel keverőgépben simára dolgozzuk. Három egyenlő részre osztjuk, szép kerek bucikat formázunk belőlük. Libazsíros kézzel körbesimogatjuk őket, tálcára tesszük és 2 órát pihentetjük.

A megpucolt almákat felkockázzuk, majd száraz, forró serpenyőben több részletben kicsit lepirítjuk, hogy a nedvességéből veszítsen kicsit. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A kihűlt almát összekeverjük a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal, a mazsolával, a fahéjjal és a kekszmorzsával.

Letakarjuk az asztalt egy abrosszal és egy konyharuhával. Alaposan belisztezzük, hogy a rétestészta nehogy beleragadjon. Az egyik tésztabucit a középére tesszük, megszórjuk liszttel és nyújtófával 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kezdődhet a kézi nyújtás: minden irányba kihúzzuk a tésztát, apró részletekben, majd a kézfejjel alányúlva, már irányítva a formáját is, hogy kb. négyszögletű legyen. Akkor jó, ha látszik alatta a konyharuha szövése. A vastagabb széleit levágjuk.

Meleg olvasztott vajjal megkenjük, és rászitálunk egyenletesen, de nagyon vékonyan a zsemlemorzsából. A szélétől 10 cm-re egyenletesen osztjuk el az almatöltelék harmadát. Megemeljük az abrosz szélét, és konyharuhástól a rétestésztával takarjuk be az almát. Most már csak a konyharuha szélét fogva görgetjük előre, néha, a konyharuhán keresztül, megigazgatjuk a tölteléket, és kész a sütésre a rétes. Így járunk el a többi tésztával is.

Sütőpapírral borított lapos tepsire görgetjük le, bekenjük olvasztott vajjal, villával 2 centinként gyors mozdulatokkal megszurkáljuk. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk finoman porcukorral. Kevés porcukorral keményre vert tejszínből készült habbal tálaljuk.

További izgalmas rétesreceptek találhatóak itt. 
 

Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük