![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gyönyörű és finom almás rétes házilag nyújtott rétestésztából
![Becstelen-rétes2](https://kep.index.hu/1/0/3016/30161/301612/30161251_2315525_79490438857e2e229d03ad82f4190785_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Rétestésztát készíteni nagyon szép, de küzdelmes dolog - ezzel a recepttel most te is megpróbálhatod.
A Becstelen Brigantik híres jelenetének almás rétese teljesen hagyományos módon elkészítve - csak azoknak, akik tényleg vannak olyan bátrak, mint Tarantino hősei.
A réteshúzás voltaképpen nem olyan feladat, amihez különösebb zsenialitásra vagy diplomára van szükség, csak egyetlen egy dolog kell hozzá: óriási türelem és a maximális belassulásra való hajlandóság. Ez pedig egyáltalán nem könnyű dolog. Ha kicsit szakad, nem baj, ha nagyon, az már inkább, de egy lukas rétestészta is jobb, sőt, sokkal-sokkal jobb, mint a bolti réteslap.
Becstelen rétes
![Becstelen-rétes](https://kep.index.hu/1/0/3016/30160/301609/30160921_8eaffecb985f89d6e6b2d85a6558b1a3_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
A rétestésztához
- 500 gramm rétesliszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál 10 %-os ecet
- 260 milliliter víz
- 1 evőkanál libazsír
A töltelékhez
- 1.5 kilogramm rétesalma
- 3 evőkanál mazsola
- 3 evőkanál cukor
- 2 darab citrom
- 100 gramm vaj
- 3 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 gramm kekszmorzsa
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 deciliter habtejszín (minél zsírosabb)
- porcukor
Elkészítés:
Kézmeleg vízhez adjuk a sót. A cukrot, az ecetet, a libazsírt és a tojást jól összekeverjük, és a liszttel és a vízzel keverőgépben simára dolgozzuk. Három egyenlő részre osztjuk, szép kerek bucikat formázunk belőlük. Libazsíros kézzel körbesimogatjuk őket, tálcára tesszük és 2 órát pihentetjük.
A megpucolt almákat felkockázzuk, majd száraz, forró serpenyőben több részletben kicsit lepirítjuk, hogy a nedvességéből veszítsen kicsit. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A kihűlt almát összekeverjük a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal, a mazsolával, a fahéjjal és a kekszmorzsával.
Letakarjuk az asztalt egy abrosszal és egy konyharuhával. Alaposan belisztezzük, hogy a rétestészta nehogy beleragadjon. Az egyik tésztabucit a középére tesszük, megszórjuk liszttel és nyújtófával 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kezdődhet a kézi nyújtás: minden irányba kihúzzuk a tésztát, apró részletekben, majd a kézfejjel alányúlva, már irányítva a formáját is, hogy kb. négyszögletű legyen. Akkor jó, ha látszik alatta a konyharuha szövése. A vastagabb széleit levágjuk.
Meleg olvasztott vajjal megkenjük, és rászitálunk egyenletesen, de nagyon vékonyan a zsemlemorzsából. A szélétől 10 cm-re egyenletesen osztjuk el az almatöltelék harmadát. Megemeljük az abrosz szélét, és konyharuhástól a rétestésztával takarjuk be az almát. Most már csak a konyharuha szélét fogva görgetjük előre, néha, a konyharuhán keresztül, megigazgatjuk a tölteléket, és kész a sütésre a rétes. Így járunk el a többi tésztával is.
Sütőpapírral borított lapos tepsire görgetjük le, bekenjük olvasztott vajjal, villával 2 centinként gyors mozdulatokkal megszurkáljuk. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk finoman porcukorral. Kevés porcukorral keményre vert tejszínből készült habbal tálaljuk.
További izgalmas rétesreceptek találhatóak itt.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images
Olvasd el ezt is!