Gyönyörű és finom almás rétes házilag nyújtott rétestésztából
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Rétestésztát készíteni nagyon szép, de küzdelmes dolog - ezzel a recepttel most te is megpróbálhatod.
A Becstelen Brigantik híres jelenetének almás rétese teljesen hagyományos módon elkészítve - csak azoknak, akik tényleg vannak olyan bátrak, mint Tarantino hősei.
A réteshúzás voltaképpen nem olyan feladat, amihez különösebb zsenialitásra vagy diplomára van szükség, csak egyetlen egy dolog kell hozzá: óriási türelem és a maximális belassulásra való hajlandóság. Ez pedig egyáltalán nem könnyű dolog. Ha kicsit szakad, nem baj, ha nagyon, az már inkább, de egy lukas rétestészta is jobb, sőt, sokkal-sokkal jobb, mint a bolti réteslap.
Becstelen rétes
Hozzávalók 8 személyre
A rétestésztához
- 500 gramm rétesliszt
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál 10 %-os ecet
- 260 milliliter víz
- 1 evőkanál libazsír
A töltelékhez
- 1.5 kilogramm rétesalma
- 3 evőkanál mazsola
- 3 evőkanál cukor
- 2 darab citrom
- 100 gramm vaj
- 3 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 200 gramm kekszmorzsa
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 deciliter habtejszín (minél zsírosabb)
- porcukor
Elkészítés:
Kézmeleg vízhez adjuk a sót. A cukrot, az ecetet, a libazsírt és a tojást jól összekeverjük, és a liszttel és a vízzel keverőgépben simára dolgozzuk. Három egyenlő részre osztjuk, szép kerek bucikat formázunk belőlük. Libazsíros kézzel körbesimogatjuk őket, tálcára tesszük és 2 órát pihentetjük.
A megpucolt almákat felkockázzuk, majd száraz, forró serpenyőben több részletben kicsit lepirítjuk, hogy a nedvességéből veszítsen kicsit. A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A kihűlt almát összekeverjük a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal, a mazsolával, a fahéjjal és a kekszmorzsával.
Letakarjuk az asztalt egy abrosszal és egy konyharuhával. Alaposan belisztezzük, hogy a rétestészta nehogy beleragadjon. Az egyik tésztabucit a középére tesszük, megszórjuk liszttel és nyújtófával 2-3 mm vékonyra nyújtjuk. Kezdődhet a kézi nyújtás: minden irányba kihúzzuk a tésztát, apró részletekben, majd a kézfejjel alányúlva, már irányítva a formáját is, hogy kb. négyszögletű legyen. Akkor jó, ha látszik alatta a konyharuha szövése. A vastagabb széleit levágjuk.
Meleg olvasztott vajjal megkenjük, és rászitálunk egyenletesen, de nagyon vékonyan a zsemlemorzsából. A szélétől 10 cm-re egyenletesen osztjuk el az almatöltelék harmadát. Megemeljük az abrosz szélét, és konyharuhástól a rétestésztával takarjuk be az almát. Most már csak a konyharuha szélét fogva görgetjük előre, néha, a konyharuhán keresztül, megigazgatjuk a tölteléket, és kész a sütésre a rétes. Így járunk el a többi tésztával is.
Sütőpapírral borított lapos tepsire görgetjük le, bekenjük olvasztott vajjal, villával 2 centinként gyors mozdulatokkal megszurkáljuk. 220 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha kihűlt, megszórjuk finoman porcukorral. Kevés porcukorral keményre vert tejszínből készült habbal tálaljuk.
További izgalmas rétesreceptek találhatóak itt.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images