Hajtogatott, dupla sajtos pogácsa: szép magas lesz
Ez a jól bevált, hajtogatott, sajtos pogácsa régi családi kedvenc. A tésztája nagyon lágy és omlós.
A pogácsa a legkedveltebb sós vendégváró, mely rengeteg izgalmas variációban kipróbálható. Ha te is szereted a régi nagyiféle finomságokat, akkor teszteld le a zsírral gyúrt krumplis pogácsát.
A békebeli recept eredetileg csak zsírral készül, de sokkal ízletesebb, ha vaj is helyet kap a tésztában. A napokig puha állagról pedig a tejföl gondoskodik, úgyhogy akár dupla adagban is készülhet a nasi.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.
A krumplit még melegen törjük össze villa vagy krumplinyomó segítségével zsírral és vajjal, utána tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd konyharuhával letakarva 8-10 percig hagyjuk állni, míg az élesztő felfut.
A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, tejfölt, lisztet és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát, majd fedjük le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, ha szeretnénk, késsel vágjuk be a tetejüket. Ezután takarjuk le konyharuhával, és pihentessük még 30 percig. A megkelt pogácsákat felvert tojással kenjük le, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu