Krémsajtos rúd vajjal gyúrva: eteti magát, olyan finom
A sós finomság tésztájában reszelt sajt és feta is helyet kap, porhanyós és nagyon finom, épp ezért érdemes dupla adagban gyártani.
A pogácsa a magyar konyha legkedveltebb sós vendégvárója, mely rengeteg recept szerint kipróbálható. Finom sajttal, tepertővel vagy burgonyával dúsítva, most pedig egy egyszerű békebeli receptet mutatunk, melyben zsír és tejföl gazdagítja a tésztát.
Egy kis extra mindig elfér a tésztában. Ha szívesen dúsítanád valami plusszal, akkor keverj a liszthez egy fél teáskanálnyi őrölt fekete borsot vagy Cayenne-borsot. A fűszerektől pikánsabb ízt kap a pogácsa. Természetesen reszelt sajt is kerülhet a tésztába, vagy pirított hagyma, amitől sokkal finomabb lesz a pogácsa.
A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le egy konyharuhával, és 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, zsírt, tejfölt és a felfutott élesztőt, és alaposan dagasszuk ki a tésztát. Ezután letakarva tegyük félre, és kelesszük 30 percig.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk 2 centiméter vastagságúra, ezután pogácsakiszúróval szaggassuk ki.
A pogácsakorongokat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és letakarva kelesszük még 20-30-percet.
A pogácsákat kenjük le felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára. (A sütési időt érdemes a saját sütőnkhöz alakítani, előfordulhat, hogy már előbb szép színt kap a tészta.)
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu